11:55

Stefanka

stefanka

Stefanka to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem, ale wcale go wtedy nie jadałam. 
Wydawało mi się obrzydliwe ze względu na zawartość kaszy manny.
Całe szczęście, że preferencje żywieniowe wraz z wiekiem zmieniają się:)
Ciasto to jest pyszne, z maślanym posmakiem i delikatną masą. 
Do tego czekoladowa polewa - u nas z cukierkową posypką na prośbę Olka. 
Cukierki sprawiły, że polewa zrobiła się bardziej słodka - ale jakoś nam to nie przeszkadzało, a wręcz przeciwnie - przez te kolory zrobiło się bardziej karnawałowo:)
Przepis na Stefankę (z malutką modyfikacją) pochodzi z Moich Wypieków.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
Ciasto zagnieść z wszystkich podanych składników i podzielić na 3 równe części. Porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę (dużą prostokątną-wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). 
Warstwa ciasta jest cienka. Piec na złoto w 160 stopniach przez około 15 minut.














Składniki na masę:
  • 1 litr mleka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 11 łyżek kaszy manny
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Mleko zagotować z cukrami i masłem. Wsypać kaszę cały czas mieszając. Gotować około 10 minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Można dodać sok z cytryny. Masę odstawić. 
Ja placki przełożyłam gorącą masą co spowodowało, że szybciutko zmiękły. Normalnie stefanka wymaga dłuższego czasu oczekiwania, a w ten sposób można było skonsumować ją szybciej:)
Na wierzch ciasta wylać polewę:

Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady gorzkiej (ale ja następnym razem zrobię z mleczną:))
  • 100 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku i gorącą polewą polać ciasto.
Opcjonalnie można posypać po wierzchu kolorową posypką lub siekanymi orzeszkami.







7 komentarzy:

  1. ja to bym ten krem chętnie wyjadła, uwielbiam manną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też:) I przyznam się, że z nikim się nie podzieliłam wylizywaniem garnka po masie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. krem rzeczywiście kusi :) bardzo fajne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyczny przepis na dobre ciastko, ktory kazdy powinien miec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo z taką kolorową posypką pamiętam to ciasto z dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto w moich stronach nazywało się Królewiec .Prawdziwa stefanka to jasny biszkopt przekładany kremem kakaowym i polewa czekoladowa .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam takiej wersji stefanki. U mnie za to królewiec to ciasto podobne do stefanki (tej powyższej, ale ze środkową warstwą biszkoptową i masą budyniową. Widać wszystko się z czasem miesza i zmienia:)

      Usuń