piątek, 25 lutego 2011

Pieczeń z jajkiem

Propozycja na obiad lub na zimną przekąskę.
W obu rolach sprawdza się doskonale.
Kolejny ukłon w kierunku mięsa mielonego:).
Porcja była spora, ale jakoś zniknęła. 
Głównie za sprawą mamy i taty bo dziecię skrupulatnie wydłubywało paprykę, którą nota bene lubi...
Widać nie był to dzień na konsumpcję papryki:).


Składniki:

  • 500 g mięsa
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 80 g pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • bułka kajzerka
  • 1 surowe jajko
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • olej i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy
  • suszony czosnek niedźwiedzi (kupuję tutaj)
  • sól, pieprz
  • majeranek
Cebulę i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Powyższe składniki wymieszać z mięsem mielonym, dodać surowe jajko i przyprawy. 
Czosnku niedźwiedziego dodaję około 1 łyżeczki - to bardzo ciekawa przyprawa, której przyznam wcześniej nie znałam, a ma wiele pożytecznych dla organizmu właściwości. Podobnie jak zwykły czosnek. Polecam:)
Tak przygotowaną masę przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej oliwą i wysypanej kaszą manną).
Ugotowane na twardo jajka wbić w środek masy (tak żeby znalazły się mniej więcej po środku pieczeni).
Piec w temp 200 stopni około 35-40 minut.
Podawać pokrojoną w plastry. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno:)


9 komentarzy:

  1. Mozna także posypać z wierzchu otrębami owsianymi..:) jest to ostatnio nasze ulubione danie,nazywane przez nas klopsem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie potrawy , śliczna fotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie - kolorowo, radośnie, pożywnie i zdrowo.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sajgonko - o to następnym razem posypię:-)
    Kasandraa6 - dziękuję:-)
    Lekka - ale Ci się ładnie zrymowało:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale udany klops. Lubię w nim to jajeczne oko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka pieczeń zawsze pięknie wygląda. I zawsze, gdy tylko widzę jej zdjęcia obiecuję sobie, że tym razem ją zrobię. Może to właśnie teraz nadejdzie jej pora...? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta pieczeń kojarzy mi się z wielkanocą i wtedy ją właśnie lubie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.