08:28

Pasta kanapkowa z awokado

Jak już kiedyś wspominałam - uwielbiam awokado:),  postanowiłam więc przyjrzeć się temu owocowi dokładniej:
Awokado/smaczliwka (Persea Scheffer) to rodzaj wiecznie zielonych drzew. 
Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.
Owoc smaczliwki, nazywany gruszką awokado, ma gruszkowaty, rzadziej okrągły lub jajowaty kształt. 
Grubą, zieloną skórkę otacza tłusty, kremowozielonkawy miąższ oraz niejadalne nasiono. 
Okres dojrzewania owocu jest bardzo długi - około 6-8 miesięcy. 
W 100 g (221 kcal) awokado znajdują się:
  • błonnik: 6,3 g
  • węglowodany: 0,4 g
  • tłuszcze: 23,5 (duży udział tłuszczów jednonienasyconych)
  • białka: 1,9 g
  • woda: 66%
  • witaminy:  A, B, C, PP, K, H i kwas pantotenowy
  • substancje mineralne: wapń, potas, fosfor
Zaleca się osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie, stłuszczenie wątroby. W kosmetyce: odżywia skórę i łagodzi podrażnienia. 
Znany jest też z afrodyzjakalnego działania:)
źródło: Wikipedia
Z pewnego bardzo dojrzałego egzemplarza powstała przepyszna pasta na kanapki:)

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 50 g szynki
  • sól
  • pieprz
  • 4 kromki pieczywa chrupkiego (u mnie żytnie)
Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Jajko obrać ze skorupki. Awokado i jajko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać szynkę pokrojoną na małe kawałki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Pastę nakładać na kromki chrupkiego pieczywa. Zajadać ze smakiem (najlepiej w towarzystwie ukochanej osoby - patrz wyżej "afrodyzjak":))

4 komentarze:

  1. uwielbiam taką zieloną pastę!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado jest wprawdzie tłuste, ale mega zdrowe. Dzięki, że mi o nim przypomniałaś.:*)
    Rzadko je jem, za rzadko. A w postaci pasty nie jadłam chyba nigdy, a przynajmniej niczego takiego sobie nie kojarzę. Świetny przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna ta pasta, a ze swiezym pieczywem na pewno smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się połączenie z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń