piątek, 18 lutego 2011

Kotleciki z wątróbki

Jak już wielokrotnie wspominałam, Olek należy do tych dzieci, które selekcjonują pożywienie.
Jadalne są kotlety, ziemniaki i jeszcze kilka nielicznych potraw oraz... wątróbka.
Cieszy mnie to bo ma dużo żelaza, które sześciolatkowi z pewnością do rozwoju się przydaje.
Po wątróbce na parze postanowiłam z nią dalej poeksperymentować.
Kotleciki wyszły bardzo smaczne. Smak wątróbki został zneutralizowany przez cebulę i pieczarki - świetny sposób, aby do jedzenia wątróbki zachęcić sceptycznego konsumenta:)



Składniki:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
Wątróbkę umyć i pokroić w około 1 cm kawałki. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w niedużą kostkę.  Powyższe składniki włożyć do miski, wbić jajko oraz dodać mąkę (ilość można zwiększyć jeśli jest zbyt rzadkie) i przyprawić. 
Całość wymieszać łyżką. 
Smażyć z obu stron na oleju (porcje nakładać łyżką).
Podawać z ziemniakami i surówką.
Olek sam sporządził sobie swoją surówkę:
 - cebula 
 - sałata lodowa
 - świeżo zmielony pieprz (dużo)
 - sól
 - oliwa

Czasem mnie zadziwia...:)

10 komentarzy:

  1. Mniamuśne kotleciki:) i przynajmniej będziemy mogli je zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wciąż nie mogę się do wątróbki przekonać :( Kilka razy tylko mi posmakowała, ale wciąż w znacznej większości przypadków nie mogę jej zjeść ze smakiem :(
    Za to podziwiam, że Twój Synek je lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżu - Mam nadzieję, że będą Wam smakować:)
    Tilianara - u nas widać miłość do wątróbki dziedziczna:). Uwierzysz, że podjadałam w dzieciństwie surową? Do dziś mam na to ochotę - tylko teraz się już boję. Wolę po obróbce termicznej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu! Uwielbiam wątróbkę i wydawało mi się, że znam ją we wszystkich możliwych wersjach, a tu takie zaskoczenie! Świetny przepis - zapisuję!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna alternatywa dla wątróbki z cebulką, którą chyba tylko w tej postaci jadłam - a to dlatego, że za nią nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam wątróbki od kilkunastu lat. Sama nie wiem dlaczego. Kiedyś pamiętam, że uwielbiałam, a teraz nie bardzo mam na nią ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się ten pomysł!
    Lubie wątróbkę, ale do głowy by mi nie przyszło, żeby ja zrobić jakoś inaczej, niż podsmażoną, z cebulką. Ogromny plus, Aniu, za inwencje twórczą!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anna-Maria - polecam:)
    Kulinarne-smaki - ja robię różne rzeczy z wątróbki (już wkrótce:))
    Kabamaiga - może zmienisz zdanie:)
    Lekka - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne kotleciki i pewnie smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie kotki lubią watróbke-w formie kotlecików też:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.