15:49

Drożdżówki z serem

Kojarzą mi się z zapachem dzieciństwa.
Sklepikiem szkolnym, w którym a propos 4 lata przepracowałam:)
Z drugim śniadaniem.
I jeszcze to moje przezwisko z podstawówki:)
"Drożdżówka" - w sumie nawet całkiem sympatycznie teraz brzmi:)
Jeśli znalazłabym się w pokoju pełnym drożdżówek o różnych smakach to bez zastanowienia wybrałabym tą z serem...
Zresztą to u nas rodzinne:)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.

Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
  • 40 g miodu
  • 2 jajka
  • ok.200 ml mleka 
  • szczypta soli
  • 75 g miękkiego masła
Składniki masy serowej:
  • 400 g zmielonego twarogu 
  • 4 łyżki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
Z powyżej podanych składników przygotować ciasto. Jeśli używamy świeżych drożdży należy sporządzić rozczyn. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie składniki. 
Ciasto lekko rozwałkować. Wycinać kółka szklanką a następnie dnem szklanki wyciskać w nich zagłębienie (najlepiej sprawdzają się szklanki tzw. musztardówki:)). 
Powstałe zagłębienie wypełniać masą serową (łyżką lub przy pomocy szprycy).
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. 
Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Są naprawdę rewelacyjne. Również na drugi dzień.

9 komentarzy:

  1. Oj, ale bym zjadła taką drożdżóweczkę i to z serkiem:) Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżówki z serem. Szczególnie takie okrągłe. Mi ser przeważnie wypływa, ale smak wciąż ten sam, tylko forma inna. Przepis na pewno skonfrontuję ze swoim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszniaste:) z checia bym sobie takie pojadla:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się też dołączam do zachwytów i do grupy drożdżówkożerców.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam,
    uwielbiam serowe bułki drożdżowe;)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciepła drożdzówka z zimnym mlekiem..albo zimna z ciepłym..mmm... Olek pewnie zadowolony..bo to mały drożdzówkowy pochłaniacz:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja siostra wczoraj upiekła coś takiego. Rany, jakie to jest pyszne! Polecam jeśli się ktoś jeszcze zastanawia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z serkiem najlepsze:)a z kawka zbozową to już wogólee pychota:)

    OdpowiedzUsuń