wtorek, 22 lutego 2011

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka obsesyjnie atakowała moje myśli od dłuższego czasu, a że pamiętałam, iż Olkowi kiedyś bardzo smakowała to postanowiłam w końcu zrobić. 
Wyszła pyszna. Dodałam do niej odrobinę trawy cytrynowej, która nadała jej lekkiej kwaśności. Nie ma więc potrzeby polewania jej niczym kwaśnym (np. octem brrrrr czy sokiem z cytryny).
Idealna na lekką przekąskę w ciągu dnia:) lub kolację (niekoniecznie zakrapianą)... bo galaretka jednak zawsze będzie mi się kojarzyła z tym słynnym zamówieniem: " Kelner! Meduza i okulary":) - na wszelki wypadek wyjaśniam, że to galareta i dwie 50-tki:)
Mój synek stwierdził, że to kosmiczne danie, bo galaretka trzęsie się jak "Obcy".:)
Cóż...ilu konsumentów - tyle skojarzeń:)


Składniki:
  • 3 nogi z kurczaka 
  • 2 ugotowane marchewki
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki pieprzu czarnego
  • płaska łyżeczka trawy cytrynowej (można pominąć)
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • żelatyna spożywcza (7 łyżeczek)
  • 2 litry wody
Oskórowane nogi z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw (do uzyskania przez mięso miękkości). Wyjąć nóżki i po ostudzeniu oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić na małe kawałki. Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki.
W odcedzonym przez sitko wywarze z mięsa (po odparowaniu około 1,5 litra) rozpuścić 7 łyżeczek żelatyny. Nie gotować.
W filiżankach lub innych małych pojemniczkach układać kawałki marchewki, posypywać natką pietruszki a następnie wkładać mięso (opcjonalnie można zrobić z dodatkiem groszku, kukurydzy, jajka gotowanego). Zalewać wywarem z żelatyną.
Po ostudzeniu włożyć do lodówki w celu stężenia. 
Mam jeszcze jedno skojarzenie z galaretką - przypomina mi bursztyn:)

10 komentarzy:

  1. Hahahaha.:))))
    Dobry tekst.:))))
    Nie ma to jak galaretka z samego rana doprawiona szczyptą humoru.:)))
    Dzika meduza.:)))
    Wyobrażam sobie, jak trzęsła się nad Tobą i mówiła: nie śpij, nie śpij, Aniu, niedługo ranek, a mnie trzeba robić...
    ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką galaretkę i też kojarzy mi się meduza i okulary :D Ale obcy też brzmi zabawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka - co prawda robiłam wieczorem, ale masz rację w nocy słyszałam "zjedz mnie rano". Bo wiadomo galareta z rana jak śmietana:)
    Tilianara - :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką galaretkę z kurczaka uwielbiam i mogłabym jeść bez ograniczeń! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny grunt, że dobrze się kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z kurczaka jest najpyszniejsza. i jeszcze z groszkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka galareta mi się kojarzy z Wielkanocą, bo wtedy zawsze się pojawiała w moim domu rodzinnym. Już mam na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu trzymaj kciuki...dziś galaretowy debiut;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam galaretke:)duuużo marcheweczki musi mieć-taka najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  10. będę robił - dziękuję za przepis dostałem "ślino-toku" pozdrawiam:-))) smiling

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.