poniedziałek, 14 lutego 2011

Naleśniki z pomarańczami

Naleśniki rodem z Bretanii.
Przepis z książki "Smaki kuchni francuskiej".
Książka od mojego brata.
Zamiłowanie do Francji jeszcze z liceum.
Uwielbienie do naleśników chyba od zawsze.
P. przepadający za naleśnikami, razem ze mną od..... hmmm... wielu lat.
Bo wiadomo - naleśniki najlepiej smakują w dobrym towarzystwie:)
Kochany Mężu! Dla Ciebie na Walentynki! :) :) :)


Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g stopionego masła
  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • szczypta soli
Pomarańcze dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok. 
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać sól i cukier.
Miksować dodając mleko i wodę. Następnie dodać stopione masło i sok oraz skórkę z pomarańczy.
Cienkie naleśniki smażyć z obu stron na oliwie - ciasto jest bardzo rzadkie.
Usmażone naleśniki trzymać w cieple. Podawać złożone na cztery np. z bitą śmietaną i płatkami czekolady. 
W oryginale podaje się płonące (polane koniakiem):). 

17 komentarzy:

  1. Mniam,
    Wiesz, że dziś rano myślałam o naleśnikach??

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki szczęściarz z Twojego męża, że takie pyszności mu serwujesz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olcik - Ja często myślę o naleśnikach:)
    Panna Malwina - mąż na szczęście chyba zdaje sobie z tego sprawę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dodajesz zwykłą wodę czy wodę gazowaną. Ja zawsze tą drugą wtedy są bardziej puszyste :)A naleśniki super - chciałabym takie śniadanko, obiad i kolację też

    OdpowiedzUsuń
  5. kulinarne-smaki - w przepisie była zwykła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Haha.:)))
    U mnie dzisiaj też naleśniki.:))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Aniu! Dlaczego ja wyjechałam? ;) Wpadłabym...
    Zawsze chciałam takie zrobić, ale robię tradycyjne, żeby dzieci zjadły. Natomiast ja chętnie bym takie pomarańczowe zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu - ja wkręciłam Olka w przygotowania (odmierzał składniki i miksował ciasto)i dzięki temu zjadł:). Zdecydowanie lepiej smakuje jak samemu się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ponoć z pomarańczami są najsmaczniejsze. Nigdy nie jadłam, ale czas spróbować, póki cytrusy są tańsze od jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z pomaranczami musza smakowac super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szwagier to ma szczęście z taką żoną jak Ty Aniu:)i co dosyć dziwne,nadal zachowuje ładną sylwetkę,choć to chyba zasługa synusia i wizyt na basenie.Już nie wspomnę,tym bardziej na forum,że jak byliśmy u Ciebie to ZAMÓWIŁAŚ!!!pizzę:))Moc wielkich i słodkich jak powyższe naleśniczki całusków od werdnawej siostro-ciocio-szwagierki z okazji Walentynek.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubimy naleśniki i takie w Twojej wersji chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ag Pe - rób koniecznie:)
    Aga - są pycha
    Rybitek - aleś dała czadu:) Zamówiłam pizze bo chciałam się Wami jak najwięcej nacieszyć a nie w garach siedzieć:)
    Magda - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wiosennie. lubię dodatek cytrusów do ciast, z naleśnikami też chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. To nie są naleśniki Suzette-tamte nie tylko podaje się płonące ale i smażone w syropie zrobionym z soku pomarańczowego

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy - przepis podałam za książką "Smaki kuchni francuskiej" - widać jest jak z polskim bigosem, ile kucharek tyle wersji:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciastka ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone masło orzechowe mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.