czwartek, 3 lutego 2011

Puszyste naleśniki ze szpinakiem zapieczone pod żółtym serem


Nigdy nie rozumiałam dlaczego ludzie nie lubią szpinaku.
Domyślam się, że bardziej rozchodzi się o wygląd niż o smak.
A dobrze przyprawiony szpinak uwielbiam.
Olka jeszcze nie udało mi się do niego przekonać, chociaż jako maluszek szpinakiem się zajadał, a w szczególności zupą szpinakową.
Dla niego więc powstał naleśnik z nadzieniem serowo-parówkowym.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • około 1 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Zamrożony szpinak włożyć do garnka. Dodać 2 łyżki oleju i podgrzewać na małym ogniu. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. 
Do osobnej miski wrzucić mąkę, żółtka i cukier i zmiksować z mlekiem na gładką masę. Dodać pianę z białek i wymieszać łyżką. 
Z ciasta usmażyć naleśniki.
Naleśniki nadziewać szpinakiem, zwinąć w ruloniki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wysmarowanej olejem.
Naleśnik dla Olka posypałam serem i wypełniłam parówką (ogólnie nie mam zaufania do tego typu wędlin, ale jadamy "Jedynki").
Sąsiedztwo szpinakowych braci:) w ogóle mu nie przeszkadzało (tzn. Olkowi nie przeszkadzało:)).
Ułożone w naczyniu naleśniki posypać startym żółtym serem.
Zapiekać 15 minut w 200 stopniach.











9 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wyglądają te naleśniki a zieleń szpinaku jest obłędna

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłaś ochoty na takie naleśniki...

    OdpowiedzUsuń
  3. kulinarne-smaki - też uważam, że ta zieleń jest piękna:)
    Paula- :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też ubijam białka osobno do naleśników, a mało osób to robi :) a naleśniki ze szpinakiem wprost uwielbiam! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z nadzieniem szpinakowym to chetnie bym zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój synek szpinak uwielbia, więc to danie będzie w sam raz dla niego :) Bardzo apetycznie u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  7. :D uwielbiam!!!!!ślinotok !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szpinak. od najmłodszych lat. Surowy, gotowany, smażony, duszony. Uwielbiam. Pamiętam, że w przedszkolu i w szklonej stołówce szpinakojadów było mało. Mogłam do woli wyjadać od koleżanek i kolegów. Pamiętam swoje zielone zęby :)
    miłosć do szpinaku pozostała.
    Twoje szpinakowe naleśniki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. już przy robieniu, dostałam ślinotoku i jak się okazuje nie bez przyczyny. Ania są przepyszne, a i Kuba nie pogardził:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.