Nieskromnie dziś zacznę, że to najlepsze Tiramisu jakie jadłam:)
Ze względu na zawartość alkoholu zrobiłam też część bezalkoholową dla Olka - po prostu nie nasączyłam biszkoptów kawą i takie tiramisu-light też bardzo dobrze smakowało:)
Idealne na walentynkowy wieczór. Idealne przez cały rok:)
Składniki:
Ze względu na zawartość alkoholu zrobiłam też część bezalkoholową dla Olka - po prostu nie nasączyłam biszkoptów kawą i takie tiramisu-light też bardzo dobrze smakowało:)
Idealne na walentynkowy wieczór. Idealne przez cały rok:)
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 ml mocnej kawy
- 3 łyżki likieru amaretto
- podłużne biszkopty (około 200 g)
- kakao do posypania
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno (uważać bo za długo ubijana śmietanka może się zważyć). Dodać cukier puder i serek mascarpone lekko mieszając (mikser na mniejszych obrotach).
Biszkopty moczyć w kawie z dodatkiem amaretto. Zamaczać z jednej strony, na krótką chwilę - żeby się nie rozpadały.
Biszkopty układać w szklanym naczyniu.
Na biszkopty wyłożyć połowę masy śmietankowo-serowej.
Następnie drugą warstwę biszkoptów i masy.
Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Podawać posypane kakao. W wersji dla dzieci można posypać Nesquikiem:)
po takim pysznym opisie ma się ochotę na mała porcję. ba, na dużą!
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że kiedyś ten deser sknociłam :( zbyt długo mieszałam mascarpone i chyba za dużo nasączyłam biszkopty. Kolejnym razem muszę się postarać lepiej ;P
OdpowiedzUsuńAsieja - ja też zaczęłam od małej a skończyłam na 2 dużych:)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - jak to mawiają do 2 razy sztuka:)
skoro bez jajek, to wierzę że takie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpyszności! skusiłabym się na taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńPyszne:) Baaardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPyszny polecam i bez jajek
OdpowiedzUsuńUwielbiam wasze przepisy i filmiki
OdpowiedzUsuń