poniedziałek, 28 lutego 2011

Chipsy domowe

Jeszcze o tym nigdy nie wspominałam, ale mój żołądek idealnie wyczuwa w potrawach konserwanty. 
Jeśli w czymś jest ich sporo to od razu reaguje. 
Mniejsza o szczegóły w jaki sposób to robi, bo ma być kulinarnie, a nie medycznie:).
W każdym razie na chipsy reaguje dość gwałtownie...
A jak wiadomo chipsy są kochane przez większość dzieci miłością bezgraniczną.  Olek jadłby je najlepiej codziennie i w każdej ilości, ale nie jada. 
Jednak za każdym razem podczas zakupów namawia mnie na ich kupno. 
W końcu żal mi się dziecka zrobiło i obiecałam mu zrobić domowe. 
Jaka była reakcja?
 - Mamo te chipsy są nawet całkiem dobre, ale jakoś tak mają mało smaku...
Cóż, nie posiadam tych wszystkich cudownych składników, którymi się je posypuje podczas masowej produkcji, sprawiających, że ziemniak smakuje jak bekon lub kiełbasa żywiecka...
W każdym razie zjadł wszystkie posypując sobie solą, świeżym pieprzem, papryką i parmezanem - w przeróżnych zestawieniach. 
A mój żołądek? Nic a nic nie narzekał:). 
Składniki:

  • kilka ziemniaków (ilość uzależniona od ilości konsumentów)
  • 250 ml oleju do smażenia
  • dodatki: sól, pieprz, papryka, parmezan
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Ja użyłam do tego kuchennego robota.
Plasterki rozłożyć na ściereczce, żeby trochę się wysuszyły.
Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia się.
Usmażone odsączać na pergaminie.
Posypywać solą, pieprzem, papryką lub startym serem.
Można też posypać ziołami - w zależności od tego na jaki smak mamy ochotę:)





15 komentarzy:

  1. :) bardzo mi się podoba ten pomysł. Za chipsami nie przepadam choć raz na ruski rok nachodzi mnie na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedys Mama robila nam takie wlasnie chipsy - uwielbialam je, a najlepsza zabawa bylo krojenie ziemniakow na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, oglądałam ostatnio program Agaty (kuchniaagaty.blogspot.com) i widziałam, jak robiła domowe chipsy. I... nie smażyła ich! Piekła w piekarniku, posypywała solą i pieprzem cayenne. Mam na nie ochotę. Spróbuj też - na pewno będą mieć mniej tłuszczu.

    Co wcale nie znaczy, że Twoich bym nie schrupała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochane dziecko przynajmniej się konserwantów i innych chemicznych, paskudnych i potencjalnie rakotwórczych świństw nie najadło,ale patrz już kubki smakowe ma wypatrzone.Ja czipsów nie jadam,bo zawsze mi po nich nie dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie lubię czpisów ale na Twoje bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze można spróbować posypać ziemniaki solą i przyprawami przed smażeniem, kiedy sobie tak leżakują. Powinny wyjść bardziej "smakowe" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym chrupnęła kilka ;) Zdrowsze, bo domowe. A ten argument do mnie przemawia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. proste a jakie smakowite i z pewnością dużo lepsze od tych sklepowych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wczoraj wspominałam domowe czipsy, które kiedyś robił mój Tata i zatęskniło mi się za takim smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tam lubię chipsy.
    Jeśli Twoje dziecko lubi paprykowe polecam wędzoną paprykę (sproszkowaną:)) Ma na prawdę świetny, chipsowy smak!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny fajny pomysł i alternatywa dla frytek. Przynajmniej wizualna.:) Chociaż w smaku też zapewne jest spora różnica.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. kulinarne smaki - ras na ruski rok to chyba każdego nachodzi:)
    Maggie - a wiesz, że mi się też z dzieciństwem kojarzą chociaż raczej ich wtedy nie jadałam, ale dużo rzeczy było wówczas "hand made":)
    Kubełek Smakowy - spróbuję z pewnością a jak się uda to się podzielę:)
    Rybitek - widać to rodzinne:)
    Kasia w kuchni - :)
    Rynn - spróbiję tak zrobić:)
    Russkaya - jak by nie patrzeć zdrowsze:)
    Magda - dokładnie tak:)
    Asieja - widać pogoda sprzyja takim potrawom:)
    Atria C - poszukam i wypróbuję:)
    Lekka - zdecydowanie jest:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czasami dla zabicia tęskonoty za chipsami (nie to żebyśmy je często spożywały, ale czasem miło jest pochrupać słone przekąski, zwłaszcza przy telewizorze) zdarza nam się wysmażyć takie domowe chipsy. DO najzdrowszych dań to one nie należą ale na pewno nie są tak szkodliwe jak te kupne, no i żołądki nie cierpią ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bez sosiku - dokładnie tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają smakowicie,ja niestety mam do chipsów głęboki uraz,ale na te bym sie napewno skusiła:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.