wtorek, 1 marca 2011

Ptasie mleczko dla maluchów

Któż nie lubi ptasiego mleczka?
Ja bardzo.
Przy okazji testowania mleka Humana ze zbożem i miodem wpadłam na pomysł zrobienia ptasiego mleczka dla najmłodszych. 
Ewcia jeszcze jest za mała, ale pozostali członkowie rodziny dzielnie testowali:)
Wynik testów:

  • Olek zjadł, zrobił dziwną minę i skomentował "nawet całkiem dobre, mogłoby być w czekoladzie", 
  • mama - zjadła i była zadowolona z siebie, że wymyśliła taką fajna przekąskę, 
  • tata - nie zjadł, ponieważ jego część w całości została zjedzona przez mamę:)
A tak na poważnie to całkiem smacznie wyszło i polecam mamom maluchów (po 12 m-cu życia). A mleczko bardzo fajne. Na pewno świetnie sprawdza się w podróży. Na zimno i na ciepło. 
Składniki:
  • szklanka mleka gotowego np. Humana z miodem i zbożem
  • 2-3 herbatniki lub biszkopty
  • 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny
Mleko zagotować i odstawić. Wymieszać z żelatyną. W płaskim naczyniu (małej foremce lub dużym kubku) ułożyć herbatniki lub biszkopty i zalać ostudzonym mlekiem z żelatyną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Zjadać łyżeczką lub pokrojone na małe kawałki. 

17 komentarzy:

  1. z checia wyprobuje ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne. ja bym zrobiła tak jak mama i też zjadła taty porcję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i świetne.:)
    Twoje pomysły za każdym razem są po prostu znakomite.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiesz co? ja się tak nie bawię - znów zrobiłaś mi smaka na coś dobrego

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu - dla malucha jak znalazł:)
    Asieja - :)
    Lekka - Dziękuję:)
    Kulinarne-smaki - hihi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny smakołyk, jak się okazuje, nie tylko dla maluchów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Misbasia - cóż:) Mam słabość do słodyczy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Qrde, że też niektórzy mają słabość i za to żadnych konsekwencji...
    Foch

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekka - a czy ja powiedziałam, że bez żadnych...:)?

    OdpowiedzUsuń
  10. mama zachowała się zupełnie w moim stylu ;P bardzo lubię ptasie mleczko,ale do tej pory robiłam je inną metodą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Paula - ja też:) To jest jak zaznaczyłam dla maluchów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A tam, dla dzieci. Sama bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu..maluszku..:)ptasie mleczko tez lubie i napewno bym Ci pomogła je zjeśc gdybym była na miejscu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. a wiesz, ze ja uwielbiam to mleko? starucha a zapijam się nim jak szalona ;) to ptasie mleczko mi się bardzo podoba :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Też kiedyś czegoś podobnego próbowałam: http://mniamusne.blox.pl/2010/08/Ptasie-mleczko-dla-niemowlaka.html :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kubełek Smakowy - :)
    Pucinka21 - Wierzę, że byłabyś pomocna:)
    Aga-aa - mi też naprawdę smakowało:)
    Flusso - to i ja następnym razem popróbuję z owocami:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.