środa, 23 marca 2011

Zupa z kluskami z wątróbki

Kolejna moja propozycja na danie z wątróbką. 
Piękna nie jest, ale nie zawsze złoto co się świeci:).
Bardzo nam smakowała. Nawet Olkowi:).
Mąż zjadł 2 dokładki więc większej reklamy już nie potrzeba:).


Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej (z kurcząt)
  • 2 jajka
  • około pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mały por
  • natka pietruszki (mały pęczek)
  • sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie
Wątróbkę opłukać i pokroić na małe kawałki (kostka 5-7 mm). Do wątróbki dodać jajka i mąkę kukurydzianą (ilość mąki podałam orientacyjnie, ma ona skleić kawałki wątróbki). Ma wyjść ciasto o dość gęstej strukturze - tak aby można je było nakładać łyżką. Dodać sól i pieprz do smaku. 
W garnku na oliwie podsmażyć pora i marchewkę pokrojone w półplasterki. Zalać wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i lubczykiem.
Gotować około 20 minut. Łyżką wrzucać do zupy wątróbkowe kluski. 
Gotować jeszcze około 10 minut.

18 komentarzy:

  1. Ostatnio czytałam o takich kluskach u Makłowicza, ale wiesz, że ja z wątróbką to na razie jeszcze się nie zaprzyjaźniłam, powiem więc że zaciekawiło mnie to i u Makłowicza i u Ciebie i jak się kiedyś z tym mięskiem polubię, to na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tilianara - właśnie ja gdzieś te kluski już widziałam i możliwe, że to u Makłowicza (lubię jego kuchnię:)). Rozumiem, że za wątróbką nie wszyscy musza przepadać, ale gorąco Cię namawiam do jej jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem ci szczerze Aniu, że pierwszy raz spotykam wątróbkę pod taką postacią. Lubię bardzo wątróbkę ale nie wiem czy bym się zdecydowała na połaczenie ją z zupą.. Chociaż kto wie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla (chyba) tradycyjnej wątróbki z cebulką. Prawdę mówiąc za nią nie przepadam, ale jak już ją mam na talerzu to zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażyna - do odważnych świat należy :)
    Kulinarne-smaki - ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O plackach z wątróbki słyszałam , ale zupa z kluskami to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wątróbkę bardzo lubię, ale nigdy nie jadłąm jej w ten sposób. Muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten przepis.
    http://wrotkaonline.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  8. Bożena - mnie codziennie coś nowego zaskakuje:)
    Joanna - polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wątróbkę i podobają mi się te kluski, jak i sama zupa. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Grażyna - ja wyczuwam, że mamy podobne gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawe kluseczki, chetnie bym zjadla taka zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  12. He he he.. szalony pomysł ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nigdy nie próbowałam, będę musiała kiedyś koniecznie zrobić, bo rodzinka lubi wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Intrygujące te Twoje kluseczki!

    OdpowiedzUsuń
  15. oj choć ja za wątróbką nie przepadam to pomysł bardzo oryginalny. podpowiem mamie, moze jej posmakuje ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak zwykle coś interesującego.:)
    Jeśli by Ci się kiedykolwiek znudziło kucharzenie, mogłabyś się spokojnie zająć jakimiś większymi formami twórczości, np. projektowaniem budynków. I ja bym chętnie była pierwszym mieszkańcem takiego, więc - jakby co, pamiętaj, Aniu, o mnie.;)
    Świetny pomysł, a poza tym lubię wątróbkę.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aga - dziękuję:)
    Biedro_na - u mnie w kuchni panuje zasada "im bardziej niepokornie tym ciekawiej":)
    Magda K. - polecam:)
    Misbasia - :)
    Szana - polecam mamie zatem:)
    Lekka - wiedziałam, że lubisz wątróbkę:)a większe formy - i owszem interesują mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawie te kluseczki wyglądają,nigdy nie jadłam jeszcze gotowanej wątróbki,ale dzielnie bym zaryzykowała:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.