19:43

Wiewiórka - ciasto

To ciasto widziałam już jakiś czas temu. 
Zrobiła je Dorota w Pozytywnej Kuchni.
Szczerze mówiąc zapomniałam o nim, aż przypomniała mi o nim pewna fanka ciast:) i musiałam zrobić, bo jak to ja - jak się już do czegoś zapalę to koniec:).
Robi się je prosto i błyskawicznie. Jest wspaniale wilgotne. Smakowało wszystkim. 
No i bardzo ładnie się nazywa:). 
Składniki:
  • 3 jabłka 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych)
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić na małe kawałki.


Jajka zmiksować z cukrem, dodać proszek, sodę, olej i mąkę. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z posikanymi drobno orzechami oraz kawałkami jabłek. 


Wylać do natłuszczonej olejem formy (u mnie tortownica 26 cm) i piec około 30 minut w 200 stopniach. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

19 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam takie ciasto ,ale to było dawno temu.

    OdpowiedzUsuń
  2. też niedawno zamieszczałam Wiewiórkę na blogu, bardzo fajna Ci wyszła

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożena - może pora na odświeżenie?:)
    Niebieska Pistacja - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto :) Zapisuję Aniu przepis i zabieram ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta z olejem - są cudownie wilgotne w środku. A to musi być dodatkowo winne, od jabłek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam - cudowności - super wypiek Ci się udał.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne ciasto, ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A tak w ogóle to wielkie dzięki za życzenia urodzinowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, jaką ja mam ochotę na to ciasto :) Wydaje się takie proste do wykonania, że już za chwile mogłabym je mieć ;)
    Pomyślę, na co Ci jutro smaka narobić :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre ciasto. Robiłam je i wszystkim bardzo smakowało:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Grażyna - miłego wypiekania:)
    Kubełek Smakowy - też lubię takie wilgotne:)
    Lekka - faktycznie się udał:)
    Ekipa - może się skusicie?:)
    Ola - jest bardzo proste. Już mi narobiłaś babką:)
    Majana - również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczna nazwa i zdecydowanie obrazująca nazwa :) Już mi smakuje, przepis zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Kulinarne-smaki - cieszę się, że zrobisz:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie dość, że mocno nadziana jabłka, to jeszcze z orzechami - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetyczna ta wiewióra ;) Chętnie bym jej "uszczknęła" ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bożena-1968 - Fajnie:)
    Kaś - dobrze powiedziane "nadziana wiewiórka":):):)
    Russkaya - :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Znam podobne ciasto, nawet widnieje u mnie na stronce z dodatkiem octu. Ale Twoja Wiewiórka jest apetyczna ;-))) A gdzie jej kita? :-))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. I pewnie Twoje"wiewiórki" zjadły ciastuszko szybko i nawet śladu nie zostawiły:)

    OdpowiedzUsuń