sobota, 26 marca 2011

Wiewiórka - ciasto

To ciasto widziałam już jakiś czas temu. 
Zrobiła je Dorota w Pozytywnej Kuchni.
Szczerze mówiąc zapomniałam o nim, aż przypomniała mi o nim pewna fanka ciast:) i musiałam zrobić, bo jak to ja - jak się już do czegoś zapalę to koniec:).
Robi się je prosto i błyskawicznie. Jest wspaniale wilgotne. Smakowało wszystkim. 
No i bardzo ładnie się nazywa:). 
Składniki:
  • 3 jabłka 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych)
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić na małe kawałki.


Jajka zmiksować z cukrem, dodać proszek, sodę, olej i mąkę. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z posikanymi drobno orzechami oraz kawałkami jabłek. 


Wylać do natłuszczonej olejem formy (u mnie tortownica 26 cm) i piec około 30 minut w 200 stopniach. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

19 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam takie ciasto ,ale to było dawno temu.

    OdpowiedzUsuń
  2. też niedawno zamieszczałam Wiewiórkę na blogu, bardzo fajna Ci wyszła

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożena - może pora na odświeżenie?:)
    Niebieska Pistacja - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto :) Zapisuję Aniu przepis i zabieram ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta z olejem - są cudownie wilgotne w środku. A to musi być dodatkowo winne, od jabłek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam - cudowności - super wypiek Ci się udał.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne ciasto, ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A tak w ogóle to wielkie dzięki za życzenia urodzinowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, jaką ja mam ochotę na to ciasto :) Wydaje się takie proste do wykonania, że już za chwile mogłabym je mieć ;)
    Pomyślę, na co Ci jutro smaka narobić :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre ciasto. Robiłam je i wszystkim bardzo smakowało:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Grażyna - miłego wypiekania:)
    Kubełek Smakowy - też lubię takie wilgotne:)
    Lekka - faktycznie się udał:)
    Ekipa - może się skusicie?:)
    Ola - jest bardzo proste. Już mi narobiłaś babką:)
    Majana - również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczna nazwa i zdecydowanie obrazująca nazwa :) Już mi smakuje, przepis zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Kulinarne-smaki - cieszę się, że zrobisz:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie dość, że mocno nadziana jabłka, to jeszcze z orzechami - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetyczna ta wiewióra ;) Chętnie bym jej "uszczknęła" ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bożena-1968 - Fajnie:)
    Kaś - dobrze powiedziane "nadziana wiewiórka":):):)
    Russkaya - :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Znam podobne ciasto, nawet widnieje u mnie na stronce z dodatkiem octu. Ale Twoja Wiewiórka jest apetyczna ;-))) A gdzie jej kita? :-))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. I pewnie Twoje"wiewiórki" zjadły ciastuszko szybko i nawet śladu nie zostawiły:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.