wtorek, 15 marca 2011

Mintaj w sosie pieczarkowym z surówką z kalarepy

Miałam wielką ochotę na rybę, a w zamrażalniku cierpliwie na swoją kolej oczekiwał mintaj. 
W lodówce, w towarzystwie sporego grona pieczarek, siedziała mademoiselle kalarepa. 
Pomyślałam chwilę i wymyśliłam te oto danie.
Mintaja połączyłam z pieczarkami, a kalarepie do towarzystwa dorzuciłam marchewkę. 
Lekko, pysznie - zdecydowanie do powtórzenia:).


Składniki dla 3 osób:
  • filety z mintaja (po 2 na osobę)
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • śmietana 12-18%
  • kalarepa
  • 1 duża marchewka
  • gałązka świeżego kopru
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa, ocet winny
Filety rozmrozić. Opłukać wodą i lekko posolić. Ja ugotowałam filety na parze, ale można ugotować w osolonej wodzie - na małym gazie, żeby się nie porozpadały. 
Kalarepę (zapyta ktoś: skąd w marcu kalarepa? - też się zdziwiłam - mąż przytargał z hipermarketu), obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo postąpić z marchewką. 
Posiekać koperek i wymieszać z marchewką i kalarepą. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem. Skropić odrobiną octu i oliwy. Wymieszać i odstawić do lodówki. 
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Podsmażyć oba składniki na oliwie. Dodać sól i pieprz. Podlać wodą i dusić przez około 30 minut. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać (opcjonalnie można zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne). Sosem polewać mintaja.
Podawać z ryżem.


18 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowe i pożywne. Muszę zacząć akcję odchudzanie, a takie dania dla mnie w sam raz. Pozdrawiam serdecznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś pstrąga z sosem pieczarkowo-grzybowym mmm ależ to była bajka :) Bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kompozycja - a pomysł z kalarepą - przedni! Tak ją lubię, a tak rzadko jem - dzięki Aniu.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kwintesencja zdrowia - zazdroszczę Ci tych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażyna - na akcję odchudzanie zdecydowanie się nadaje :)
    Tilianara - zgadzam się i zdecydowanie muszę kiedyś pstrąga z grzybami przyrządzić :)
    Lekka - ja mam tak samo z kalarepą :)
    Kulinarne-smaki - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam że kalarepy mają oczy... Fajna propozycja na obiad, zdrowa i smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. całkiem fajne to warzywno rybne towarzystwo.
    a kalarepę też dziś widziałam w sklepie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne danie i na szczęście ryba z pary lub wody, a nie w panierce z tłuszczem, brrr. A jak zobaczyłam hasło mintaj, to obawiałam się własnie tego. Z tymi dodatkami - bomba. Zapraszam do mojej akcji RYBY!!! Jest na durszlaku bez obrazka niestety! pozdr. kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. Żenia - mają:)
    Asieja - o czyli to popularne zjawisko:)
    Kinga - już dołączyłam:), dzięki za zaproszenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No kalarepy akurat nie mam w lodówce. Ale pieczarki są i mintaj też znajdzie się w zamrażalniku. Lubię takie gotowanie, z produktów, które się ma w domu, tak aby nie marnować zbyt wiele jedzenia :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mopswkuchni - ja gotuję ostatnio z tego, co mi mój kochany Intendent zakupi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna wersja ryby - a kalarepka z marchewką to świetny dodatek . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Same pyszne rzeczy :) Śliczne zdjęcie surówki, takie słoneczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy jadlam rybki z grzybami,ale nie zawachałabym się spróbować tego dania:)a surówka...mmm pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kalarepka bardzo fajna, nie widziałam jeszcze takiej .A całe danie pycha.. muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. O, musze tej kalarepki sprobowac! Widzialam wczoraj na targu, ale nie kupowalam, bo po co? :) Akurat mam na jutro rybe!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.