czwartek, 10 marca 2011

Spaghetti z cukinią i czosnkiem

Naszego uwielbienia do dań makaronowych ciąg dalszy:).
Najczęściej makaron ratuje mnie w dniach, kiedy nie mam czasu na gotowanie. 
I tak było tym razem. 
Szybko i smacznie. Tak jak lubię. 
Wiosną zawsze więcej jadamy dań, które szybko się przyrządza - więcej czasu spędzamy na spacerach. 
A szybko wcale nie oznacza źle w tym przypadku:)
Pierwszy raz do makaronu wykorzystałam czosnek z zalewy - ciekawe odkrycie:). Będę z niego częściej korzystać:).


Składniki na 3 osoby:
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • czosnek w zalewie ziołowej (mały słoiczek)
  • pomidory suszone w płatkach (1 łyżka)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 50 g startego żółtego sera
  • oliwa
  • makaron spaghetti
Cukinie umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na oliwie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać płatki suszonych pomidorów. W razie potrzeby podlewać wodą. Dusić do uzyskania lekkiej miękkości przez cukinię (nie doprowadzić do rozgotowania).
Dodać czosnek i wymieszać. Poddusić przez 3 minuty i zestawić z gazu.

Podawać z makaronem spaghetti i żółtym serem.

11 komentarzy:

  1. Bardzo szybki aromatyczny makaron. Nie miałam okazji kosztować czosnku z zalewy, ale skoro piszesz że warto to z pewnością się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ilość czosnku spora.
    Jaki charakter ma ten w zalewie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulinarne Smaki - mi smakowało.
    Lekka - lekko octowy posmak, chrupiący, aromat przejmuje od ziołowej zalewy, zdecydowanie więcej można go dodać niż świeżego czosnku. Ja mam kiepski żołądek, a strawiłam bez żadnego problemu:)a nawet rzekłabym, że lepiej niż ze zwykłym czosnkiem, który w nadmiarze mi szkodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grunt to prostota! I wszystkie skladniki pod reka w szafce :):):) Tez lubie takie proste makarony i niestety tez mnie ratuja, kiedy musze gonic pol dnia zalatwiajac rozne rzeczy! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam spaghetti nawet z samym czosnkiem, a z dodatkiem cukinii musi smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, uwielbiam takie smaki. Już mi ślinka leci :) Chętnie bym się zaplątała gdzieś pod Waszymi drzwiami. Przypadkiem, oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasia1977-:)
    Magda K. - ja ostatnio dużo gotuję z cukinią:)
    Ola - zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne to spaghetti, nie dodawałam do ciepłych dań czosnku z zalewy, brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, kiedy Ty znajdujesz czas na te wszystkie wspaniałości mając małe dzieci?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio coraz bardziej lubie makaronik:)i tego czosnku też bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. żenia - lubię eksperymenty:)
    Kubełek Smakowy - no przydałoby się, żeby doba miała tak z 30 godzin:)
    pucinka21 - spróbuj kiedyś koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.