środa, 9 marca 2011

Ciasto z sokiem pomarańczowym

Napiszę o tym cieście krótko: jest super!
Spód robi się błyskawicznie, masę jeszcze szybciej. 
Najdłużej czeka się na stężenie galaretki:).
Pierwszy raz do zrobienia masy użyłam soku z kartonu - sposób polecił mi brat (jadł ciasto z taką masą - zrobione przez naszą ciocię).
Jeszcze nigdy nie wspominałam, że mój brat świetnie piecze:).
Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z jego kolekcji przepisów i nie jeden Wam zaprezentuję:). 


Składniki na ciasto (blaszka 22 cm x 33 cm):
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
Składniki na masę:
  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 2 budynie o smaku śmietankowym (z cukrem)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Na wierzch:
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym 
Do nasączenia:
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
Przy użyciu miksera ubić jajka z cukrem, dodać masło i wodę, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 
W tym czasie rozrobić budynie w szklance soku pomarańczowego, a pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru pudru (postępujemy jak z tradycyjnym budyniem, tylko mleko zastępujemy sokiem pomarańczowym). Rozrobione budynie wlać do gotującego się soku i gotować przez kilka minut, cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na upieczone ciasto (uprzednio nasączone sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy). Gdy całość ostygnie, na wierzch wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała do końca.





16 komentarzy:

  1. Aniu, jak zwykle bardzo proste do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowne! Lubię połączenie budyniu z galaretką w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny niesamowity pomysł - zamiast mleka sok.
    Adoptuj mnie!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu - Budyń w tym wydaniu jest bardzo owocowy :)
    Lekka - dziękuję:)a też będziesz chciała spać ze mną w łóżku? Bo jest już mąż i Ewa - ciasno się zaczyna robić:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie efektowna błyskawica

    OdpowiedzUsuń
  5. Noo, dobra... Spać już nie muszę... Okej... Bylebyś nie zapomniała mnie zawołać na posiłek.:)
    Mogę potem pozmywać talerze.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne :) masa prosta ale smaczna

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie fajne ciasteczkowe kostki! Dla mnie byłby wspaniałe na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kulinarne-smaki - takie lubię.:)
    Lekka - Miałabyś jak przysłowiowy pączek w maśle bo mam zmywarkę:)
    Niebieska Pistacja - dokładnie:)
    Escapade Gourmande - latem to jeszcze z owocami.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, ale tą margaryne to wyrzuć jak najprędzej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne to ciacho:) tak sobie przypominam, ze mam gdzies przepis na ciasto wlasnie z taka budyniowa masa na soku i jest pyszne, wiec Twoje tez na pewno smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, rozpuszczasz nas.

    Naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mhmh! To się nazywa sztuka ;-)) Miejmy nadzieję, że i mi wyjdzie kiedy postanowię takie cudo wyczarować ;-)

    Pozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) - Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lady Aga - :)
    Dorota - bierz póki jest:)
    Aga - ja z sokiem robiłam po raz pierwszy i jestem bardzo miło zaskoczona:)
    Hania-kasia - dziękuję:)
    Kubełek Smakowy - jesteś w zmowie z Lekką?:) Jakby co mam 2 materace dla gości:)
    Ewa - Pewnie, że Ci się uda:) Jest naprawdę nieskomplikowane:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja to bym najchetniej zrezygnowala z ciasta i zjadła samą mase bo jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe bezy białka bigos biszkopt biszkopty boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia eklery fasola faworki fenkuł Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.