Napiszę o tym cieście krótko: jest super!
Spód robi się błyskawicznie, masę jeszcze szybciej.
Najdłużej czeka się na stężenie galaretki:).
Pierwszy raz do zrobienia masy użyłam soku z kartonu - sposób polecił mi brat (jadł ciasto z taką masą - zrobione przez naszą ciocię).
Jeszcze nigdy nie wspominałam, że mój brat świetnie piecze:).
Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z jego kolekcji przepisów i nie jeden Wam zaprezentuję:).
Składniki na ciasto (blaszka 22 cm x 33 cm):
Spód robi się błyskawicznie, masę jeszcze szybciej.
Najdłużej czeka się na stężenie galaretki:).
Pierwszy raz do zrobienia masy użyłam soku z kartonu - sposób polecił mi brat (jadł ciasto z taką masą - zrobione przez naszą ciocię).
Jeszcze nigdy nie wspominałam, że mój brat świetnie piecze:).
Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z jego kolekcji przepisów i nie jeden Wam zaprezentuję:).
Składniki na ciasto (blaszka 22 cm x 33 cm):
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła roztopionego i ostudzonego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wody
Składniki na masę:
- 1 litr soku pomarańczowego
- 2 budynie o smaku śmietankowym (z cukrem)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Na wierzch:
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
Do nasączenia:
- sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
Przy użyciu miksera ubić jajka z cukrem, dodać masło i wodę, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie rozrobić budynie w szklance soku pomarańczowego, a pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru pudru (postępujemy jak z tradycyjnym budyniem, tylko mleko zastępujemy sokiem pomarańczowym). Rozrobione budynie wlać do gotującego się soku i gotować przez kilka minut, cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na upieczone ciasto (uprzednio nasączone sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy). Gdy całość ostygnie, na wierzch wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała do końca.
Aniu, jak zwykle bardzo proste do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowne! Lubię połączenie budyniu z galaretką w jednym cieście :)
OdpowiedzUsuńKolejny niesamowity pomysł - zamiast mleka sok.
OdpowiedzUsuńAdoptuj mnie!
;)
Olu - Budyń w tym wydaniu jest bardzo owocowy :)
OdpowiedzUsuńLekka - dziękuję:)a też będziesz chciała spać ze mną w łóżku? Bo jest już mąż i Ewa - ciasno się zaczyna robić:):):)
Faktycznie efektowna błyskawica
OdpowiedzUsuńNoo, dobra... Spać już nie muszę... Okej... Bylebyś nie zapomniała mnie zawołać na posiłek.:)
OdpowiedzUsuńMogę potem pozmywać talerze.:)
bardzo fajne :) masa prosta ale smaczna
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Jakie fajne ciasteczkowe kostki! Dla mnie byłby wspaniałe na lato :)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - takie lubię.:)
OdpowiedzUsuńLekka - Miałabyś jak przysłowiowy pączek w maśle bo mam zmywarkę:)
Niebieska Pistacja - dokładnie:)
Escapade Gourmande - latem to jeszcze z owocami.:)
Fajne, ale tą margaryne to wyrzuć jak najprędzej:)
OdpowiedzUsuńfajne to ciacho:) tak sobie przypominam, ze mam gdzies przepis na ciasto wlasnie z taka budyniowa masa na soku i jest pyszne, wiec Twoje tez na pewno smakuje wspaniale:)
OdpowiedzUsuńApetyczne to ciasto.
OdpowiedzUsuńAniu, rozpuszczasz nas.
OdpowiedzUsuńNaprawdę.
Mhmh! To się nazywa sztuka ;-)) Miejmy nadzieję, że i mi wyjdzie kiedy postanowię takie cudo wyczarować ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) - Biedr_ona.
Lady Aga - :)
OdpowiedzUsuńDorota - bierz póki jest:)
Aga - ja z sokiem robiłam po raz pierwszy i jestem bardzo miło zaskoczona:)
Hania-kasia - dziękuję:)
Kubełek Smakowy - jesteś w zmowie z Lekką?:) Jakby co mam 2 materace dla gości:)
Ewa - Pewnie, że Ci się uda:) Jest naprawdę nieskomplikowane:)
A ja to bym najchetniej zrezygnowala z ciasta i zjadła samą mase bo jest pyszna:)
OdpowiedzUsuń