08:39

Ciasto z sokiem pomarańczowym

Napiszę o tym cieście krótko: jest super!
Spód robi się błyskawicznie, masę jeszcze szybciej. 
Najdłużej czeka się na stężenie galaretki:).
Pierwszy raz do zrobienia masy użyłam soku z kartonu - sposób polecił mi brat (jadł ciasto z taką masą - zrobione przez naszą ciocię).
Jeszcze nigdy nie wspominałam, że mój brat świetnie piecze:).
Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z jego kolekcji przepisów i nie jeden Wam zaprezentuję:). 


Składniki na ciasto (blaszka 22 cm x 33 cm):
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
Składniki na masę:
  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 2 budynie o smaku śmietankowym (z cukrem)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Na wierzch:
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym 
Do nasączenia:
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
Przy użyciu miksera ubić jajka z cukrem, dodać masło i wodę, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 
W tym czasie rozrobić budynie w szklance soku pomarańczowego, a pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru pudru (postępujemy jak z tradycyjnym budyniem, tylko mleko zastępujemy sokiem pomarańczowym). Rozrobione budynie wlać do gotującego się soku i gotować przez kilka minut, cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na upieczone ciasto (uprzednio nasączone sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy). Gdy całość ostygnie, na wierzch wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała do końca.





16 komentarzy:

  1. Aniu, jak zwykle bardzo proste do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowne! Lubię połączenie budyniu z galaretką w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny niesamowity pomysł - zamiast mleka sok.
    Adoptuj mnie!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu - Budyń w tym wydaniu jest bardzo owocowy :)
    Lekka - dziękuję:)a też będziesz chciała spać ze mną w łóżku? Bo jest już mąż i Ewa - ciasno się zaczyna robić:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie efektowna błyskawica

    OdpowiedzUsuń
  5. Noo, dobra... Spać już nie muszę... Okej... Bylebyś nie zapomniała mnie zawołać na posiłek.:)
    Mogę potem pozmywać talerze.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne :) masa prosta ale smaczna

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie fajne ciasteczkowe kostki! Dla mnie byłby wspaniałe na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kulinarne-smaki - takie lubię.:)
    Lekka - Miałabyś jak przysłowiowy pączek w maśle bo mam zmywarkę:)
    Niebieska Pistacja - dokładnie:)
    Escapade Gourmande - latem to jeszcze z owocami.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, ale tą margaryne to wyrzuć jak najprędzej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne to ciacho:) tak sobie przypominam, ze mam gdzies przepis na ciasto wlasnie z taka budyniowa masa na soku i jest pyszne, wiec Twoje tez na pewno smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, rozpuszczasz nas.

    Naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mhmh! To się nazywa sztuka ;-)) Miejmy nadzieję, że i mi wyjdzie kiedy postanowię takie cudo wyczarować ;-)

    Pozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) - Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lady Aga - :)
    Dorota - bierz póki jest:)
    Aga - ja z sokiem robiłam po raz pierwszy i jestem bardzo miło zaskoczona:)
    Hania-kasia - dziękuję:)
    Kubełek Smakowy - jesteś w zmowie z Lekką?:) Jakby co mam 2 materace dla gości:)
    Ewa - Pewnie, że Ci się uda:) Jest naprawdę nieskomplikowane:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja to bym najchetniej zrezygnowala z ciasta i zjadła samą mase bo jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń