poniedziałek, 28 marca 2011

Rozszerzamy menu

Jak już wcześniej pisałam rozszerzam dietę małej Ewy. 
Zgodnie z zaleceniem lekarza. 
Maluchom karmionym piersią rozszerza się dietę w 6 miesiącu życia, jednak w przypadku Ewy nastąpiło to wcześniej (po ukończeniu 4-go miesiąca). 
Oczywiście maminym mlekiem nadal nie gardzi, ale jedzenie stałych pokarmów bardzo jej się spodobało.
Gdy w zasięgu wzroku pojawia się miseczka i łyżeczka mała aż pokrzykuje na mnie żebym się pośpieszyła. Istna komedia:).


Naszą przygodę z deserkami owocowymi rozpoczęłyśmy od posiłku jednoskładnikowego. 
Na pierwszy ogień poszło "soczyste jabłuszko" Humana w postaci 5 łyżeczek.
Bardzo posmakowało, oj bardzo.
Następnego dnia (deserek można przechowywać w lodówce przez 1 dzień) zwiększyłam ilość o 2-3 łyżeczki. 
Nic się nie zmarnowało, bo ja przepadam za tymi deserkami ze słoiczków i chętnie wyjadam jak coś zostaje:)

Obecnie (po około 2 tygodniach) podaję pół słoiczka. 
Ewa zjadłaby zawartość całego słoiczka od razu (mamy taki eksperyment za sobą...), ale mały brzuszek nie jest w stanie jeszcze tyle pomieścić i część zawartości "powraca":).
Po jabłuszku sięgnęłyśmy po deserek jabłkowo-bananowy Humana
Oba deserki są z serii BIO (owoce pochodzące z ekologicznych upraw).


Wczoraj Ewcia rozpoczęła swoją przygodę z Owocowym Rajem, w skład którego wchodzą: przeciery z:  jabłek, gruszek, mango i bananów. 
Zajadała ze smakiem:). Podaję Ewie produkty ze słoiczków, bo przyznam, że obawiam się trochę owoców ze sklepowej półki. Nie wiadomo skąd pochodzą...
Już nie możemy się doczekać świeżych sezonowych owoców...:) - kupowanych na ryneczku - od sprawdzonych dostawców. A póki co spróbowałyśmy kawałka banana (około 2 cm) poduszonego dokładnie. Bardzo smakował:). 
Muszę jeszcze poruszyć jedną kwestię (sorki, ale rzecz ważna:)) - przy wprowadzeniu nowych pokarmów najczęściej u dziecka następuje blokada wypróżnień. 4-5 dni to jeszcze nie powód do alarmu, ale powyżej należałoby się już skontaktować z lekarzem. Ja polecam podać dziecku przecier ze śliwek lub moreli (dozwolone po 4 m-cu życia) lub mniej "kulinarne" podejście w postaci czopka glicerynowego (w aptece bez recepty). I grunt to do tematu podejść ze spokojem:) - to jest normalna reakcja:).
Jak widać na zdjęciu już od pierwszych posiłków ciekawość poznawcza Ewy jest bardzo wysoka:).
Jeszcze trochę i będzie jadła sama:).
A już wkrótce zabieramy się za jarzynki:).






Artykuł komercyjny

19 komentarzy:

  1. Masz śliczną córeczkę Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak powolutku, powolutku dojrzewa nam tu nowy smakosz kulinarny.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka - ja czuję, że ona jest niezłą smakoszką już teraz - wącha to wszystko, co przygotowuję:)więc już pewnie ma zdanie wyrobione na temat wielu potraw:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczna córeczka..mój mały Franus tez wcina deserki..zwłaszcza uwielbia suszone sliwki i pieczone jabłuszka.. i wtedy nie ma kłopotu z opornianiem małego zoładka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie no, jak już tak wcina to duża Panna z niej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzielna dziewczynka! Jak ładnie zjada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kulinarne-smaki - dziękujemy:)
    perelka111 - śliwki i jabłuszka dobre na brzuszek:)
    aga-aa - no:)a nawet Skorpion:)
    Ola - apetyt po mamusi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pozdrowienia i buziaki dla pięknej małej panienki..

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczności i jakim apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bożena-1968-bardzo dziękujemy:)
    Żenia - oby się nie zmienił:)

    OdpowiedzUsuń
  11. No przesłodką masz tą Córcię :) Aż miło patrzeć jak dobrze je :)
    Ja wprawdzie nie mam dzieci, ale jest ich trochę w mojej rodzinie i też zawsze jest ten dylemat - marchewka ze zwykłego sklepu to nie wiadomo jak rosła, w sklepach eko marchewki wyglądają na tak wymęczone i wysuszone, że aż mi ich żal, a kosztują jak by były ze złota, no i pozostają słoiczki BIO - i masz Ci babo placek ;)
    Smacznego Ewusi życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No tak.. czas na zmiany ;-) Świetna miseczka ;-)))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Tlianara - właśnie nie dalej jak dzisiaj przyglądałam się ekologicznym warzywom w pobliskim sklepie...wyglądały dokładnie tak jak nieekologiczne w sklepie obok - z jedną różnicą - były droższe;) Ufam, że produkty Humana są naprawdę BIO - jakby to nie zabrzmiało, jakoś mam zaufanie do niemieckich marek:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozkoszna mała konsumentka:)i taka grzeczna,że wszystko lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też mam takiego Maluszka (prawie 7 m-cy), karmię ją wciąż piersią, ale po ukończeniu 4-ego musiałam wprowadzić inne pokarmy. I tak samo się zachowuje jak Twoja Królewna. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. pucinka21 - to po mamie ma:)
    BasiaP-czyli masz dokładnie taką samą sytuację:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, a wiesz, moja starsza corka jest młodsza od Twojego Olka dokładnie o roczek:)cieplutko pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.