środa, 16 marca 2011

Lazania z ruskim nadzieniem

Wiem, wiem - danie jest nieco kontrowersyjne:).
"Zaprojektował" je Olek (lat 6,5) - fan ruskich pierogów i włoskiej kuchni, a ja wykonałam, ponieważ jestem odważna:):):).
I wcale nie żałuję tego włosko-polskiego mariażu w naszej kuchni.
Danie jest naprawdę smaczne.
Idealne dla fanów ruskich pierogów i lazanii.


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i każdy placek rozwałkować do wymiarów blaszki (u mnie forma do lazanii 17x27cm).

Składniki na farsz (jak do ruskich pierogów):
  • 300 g twarogu
  • 5 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kilka łyżek oleju
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać ze skórki i zmielić wraz z twarogiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie usmażyć na złoto na oleju i dodać do ziemniaków i twarogu. 
Powyższe składniki wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podzielić na 3 równe części.

Składniki na sos beszamelowy:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka
  • sól, pieprz
4 łyżki masła roztopić i dodać 4 łyżki mąki, zalać 3 szklankami mleka i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu - często mieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dno formy wysmarować oliwą. Układać na przemian placki makaronowe z farszem. Placki cienko smarować beszamelem. Na ostatni placek wylać pozostały sos beszamelowy.
Zapiekać ok. 40 minut w 180 stopniach.

Danie idealne dla osób twierdzących, że nie potrafią lepić pierogów:).
Podawać z wyraźnym w smaku dodatkiem. Np. z marynowaną, grillowaną papryką:).

22 komentarze:

  1. Aniu, bardzo pyszny pomysł na tę lazanię. A nadzienie ,ruskie' bardzo lubię.
    Wygląda tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie. Z chęcią bym sobie taką zjada. Jednak w mojej zamrażarce leżą kilogramy pierogów, stąd najpierw muszę je wchłonąć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, gratuluję kreatywności. Tobie i Olkowi :)
    Jestem pewna, że by mi smakowało.
    No i ten makaron własnoręcznie robiony...

    OdpowiedzUsuń
  4. A to dobre - podobało mi się stwierdzenie, że zaprojektował Olek, a Ty wykonałaś, bo jesteś odważna :)))
    Ale powiem Ci, że ta lasagne to tak jak gołąbki dla leniwych, które kiedyś u Konsti widziałam. W końcu ciasto na lasagne to jak ciasto na włoskie pierogi, więc smakować musiało wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio takiego nadzienia użyłam do tarty.. Wyszła bardzo apetycznie. Na pewno i lazania musi wspaniale wyglądać. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł :) Młody ma głowę wypełnioną kreatywnymi pomysłami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber - dziękuję - przekażę Olkowi:)
    Ag Pe - może wyśle do Ciebie synka - w dwa dni się uporacie z pierożkami:)
    Ola - dziękujemy:)
    Tilianara - gołąbki dla leniwych też mamy w menu:)
    Grażyna - my do tej pory nadzialiśmy nim jeszcze naleśniki:)
    Kulinarne-smaki - o tak, jego kreatywność jest niesamowita:)

    OdpowiedzUsuń
  8. co za świetny pomysł :) jestem bardzo ciekawa jak to smakuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ruskie nadzienie. Ja robię z nim naleśniki :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  10. Magda K. - jak ruskie pierogi:)
    Mopswkuchni - ja też:)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny pomysł, brawa dla Olka za pomysł i dla Mamy za wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ej, jakie to oczywiste.. a ja nigdy na to nie wpadłam ;-) Uwielbiam nadzienie z ruskich pierogów.. mogłabym to codziennie jeść i nie znudziłoby mi się ;-))
    Pychotka!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. No szalony pomysł!
    Pogratuluj Olkowi ode mnie - chyba ma to po mamie.:)
    Dla mnie danie bomba, bo nie lepię pierogów, a bardzo je lubię. I proszę - Olek wymyślił wyjście ze - zdawałoby się impasu.
    BRAWA DLA OLKA!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kaś - dziękujemy:)
    Biedr_ona - dzieci często naprowadzają nas na takie proste rozwiązania:)
    Lekka - przekazałam. Bardzo się ucieszył i obiecał jakieś nowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda naprawde rewelacyjnie no i ogromne brawa za samodzielnie wykonany mararon i odwage:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiesz, wrocilam znowu do tego przepisu, bo straaaaasznie misie podoba! Robilam nalesniki a la ruskie i to jest przeboj. A lazania? Idac za ciosem pewnie tez! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. '' mi sie'' mialo byc, a nie ''misie'':)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja! Musze zrobic mojemu mezowi,on uwielbia ruskie, apierogow lepic mi sie nie chce :P gratuluje pomyslu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ciasto dawać surowe czy obgotować? Bo boję się że nie zmieknie w tej ilości sosu...

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję, wyszło miękkie :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.