sobota, 5 marca 2011

Kawa z marcepanem

Jeszcze się do tego publicznie nie przyznawałam, ale mam małą obsesję na punkcie marcepana.
Mój mąż kiedy chce mi się "przypodobać":) wie, że marcepan w tej kwestii jest niezawodny:)
I Święty Mikołaj też o tym wie i zawsze przynosi mi marcepanowe smakołyki (podejrzewam, że są z mężem w zmowie:)).
W każdym razie kiedy dzisiaj zakupił mój ulubiony słodycz za bardzo się nie ucieszyłam i fuknęło mi się pod nosem "kurcze, to ja tu chcę się pozbyć paru kilogramów, a ten mnie jeszcze marcepanem dobija...". Wiedziałam, że nie dam rady się opanować i marcepan za długo nie poleży...:).
Myślałam, że nikt nie słyszy jak sobie po cichu fukam, ale nic bardziej mylnego...Olek wydarł się na całe mieszkanie "Tatoooo nie kupuj mamie więcej marcepana, bo nie może się odchudzić".
Tak, nie ma to jak dyskrecja ze strony mojego syna:).
A potem to już tylko myślałam czy zjeść go od razu, czy nie i tak rozmyślając wpadłam na pomysł marcepanowej kawy (lubię kawę z amaretto, a że obecnie nie mogę to w ten sposób będę miała coś a la amaretto:)). Mój marcepan był w polewie czekoladowej i z nugatowym nadzieniem, więc właściwie to wyszła kawa marcepanowo-czekoladowo-nugatowa, ale dominowała nuta marcepanu:).
Idealna dla osób lubiących słodką i delikatną kawę.


Składniki dla 2 osób:
  • 3/4 kubka mocnej kawy jak w tym przepisie
  • szklanka mleka
  • marcepan w czekoladzie (ilość dowolna, ja dałam odpowiednik 2 czekoladowych cukierków na 1 osobę)
Marcepan pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondelka. Zalać zaparzoną kawą i mieszać aż do rozpuszczenia. Przecedzić przez sitko i wlać do 2 kubków/szklanek. Mleko spienić i wlewać do kawy. 

12 komentarzy:

  1. Moja pani doktor od fizjologii zwykla mawiac, ze dzieci to 'kara boska za przyjemnosc z seksu'... :) To a propos 'rozdarcia' synia:):):) A z marcepanem mam to samo: ile by nie bylo i tak wiem, ze dlugo nie polezy:) Pozdrawiam i milego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, nie tylko na punkcie marcepanu masz obsesję, na punkcie dobrej kawy chyba też!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawowe pomysły to dla mnie Twój znak rozpoznawczy - nieziemsko mi tym imponujesz.

    Gdybyś mieszkała blisko oddawałabym Ci wszystkie marcepanowe czekoladki już do końca życia.
    Sama wolę nugatowe, ale wiesz... to nie jest żadna sugestia...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to się jednak skuszę na takie kombinowanie z kawą, bo Twoje pomysły bardzo mi przypadają do gustu :)Jak to się mówi - "Lubie to!"

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia1977 - :) bardzo trafne określenie:)
    Kubełek - mam jeszcze parę innych, pewnie niebawem ujawnię:)
    Lekka - mogę pójść na ten układ z nugatem:)
    Kulinarne-Smaki - daj znać jak ulegniesz pokusie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny świetny sposób na kawę. najchętniej wprosiłabym się do Ciebie na taką kawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, ludzie się zaczynają pchać na kawę drzwiami i oknami (Kaś), ale pamiętasz, że byłam pierwsza? Pamiętasz?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaś - zapraszam:)
    Lekka - oczywiście, że jesteś pierwsza, niesiesz przecież w torebce marcepan hyhy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja z kolei kawę kocham ponad życie, a marcepanem też nie pogardzę, więc może sobie przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie przestane tu zaglądaćteraz tez taką chce:)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny pomysł z tą kawą :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszny pomysł: kawusia z marcepanem. Dwie pyszności połączone w jedno, palce lizać. Koniecznie muszę sobie jutro ją zrobić i w końcu przekonam się na własnej skórze, jak musi cudownie smakować :) Dzięki wielkie za ten przepis i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.