Kiedy przychodzi sezon na śliwki ciasta ze śliwkami pojawiają się u nas często. Królują ucierane i drożdżowe. Szczególnie takie z dużą ilością kruszonki.
Składniki:
- kilogram śliwek (węgierek lub innych)
- 4 szklanki mąki
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 50 g świeżych drożdży (lub 2 opakowania suchych)
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 2 jajka
- 1 szklanka letniego mleka
- kruszonka: 100 g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki
Śliwki umyć i wyjąć pestki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę (rozcierając rękami składniki aż do uzyskania grudek) i umieścić ją w lodówce.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1/4 szklanki mleka - odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę, jajka i cukier umieścić w dużej misce. Dodać masło oraz mleko i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto - ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Odstawić w ciepłe miejsce - ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem). Wyrównać rękami (ręce można oprószyć mąką jeśli ciasto się klei). Na cieście ułożyć śliwki - rozcięciami do góry. Całość posypać kruszonką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Mniam! Jak za dawnych czasów u babci! :)
OdpowiedzUsuń