20:08

Guacamole

guacamole

Guacamole jemy dość często i szczerze mówiąc pojęcia nie mam dlaczego przepisu na nie nie ma jeszcze na blogu. 
Prosta w przygotowaniu przekąska, której głównym składnikiem jest awokado, już dawno skradła nasze podniebienia. 
Podaję przepis na wersję podstawową - w zależności od ochoty zmieniam dodatki, ale trzy składniki są w guacamole zawsze: awokado, sok z limonki i sól. 
Do guacamole dodaję też: czosnek, cebulę, ostrą paprykę, tabasco i prawie zawsze pomidory. 
Popularnym dodatkiem jest też świeża kolendra, ale my nie jesteśmy jej wielkimi fanami. 

Guacamole możecie zjeść z nachos'ami (kukurydzianymi chipsami) lub np. posmarować nim pieczywo. W każdym wariancie będzie pysznie!

Składniki:

  • 2 miękkie awokado (miękkie, ale bez czarnych plam na skórce)
  • sok z 1/2 limonki
  • sól
  • 1 pomidor (bez skór i pestek) pokrojony w drobną kostkę
  • świeżo zmielony pieprz
Awokado umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na dwie części. Wyjąć pestkę i przy pomocy łyżki wydrążyć. Miękki miąższ rozgnieść (np. widelcem). Dodać sok z limonki oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz