Zupa pomidorowa to królowa dziecięcego menu. Moje dzieci twierdzą, że najlepsza jest zupa ze szkolno-przedszkolnej stołówki i rzadko kiedy udaje mi się utrafić i ugotować zupę pomidorową idealną. Tym razem podjęłam ryzyko i ugotowałam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.
No i ... teraz panie kucharki ze szkolnej stołówki mają wyzwanie. Bo ta pomidorowa jest ponoć najlepsza na świecie!
Do przygotowania zupy ze świeżych pomidorów najlepiej użyć pomidorów z małą ilością pestek.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 średnia cebula
- oliwa - 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- kluski lane: 2 jajka + mąka (ile zabierze)
Pomidory naciąć w krzyż (od szypułki) i polać wrzątkiem - dzięki temu łatwiej je będzie obrać ze skóry.
Oliwę wlać do średniej wielkości garnka. Obrane pomidory pokroić w grubą kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę obrać, pokroić na kilka kawałków i dorzucić do pomidorów. Smażyć co chwilę mieszając, a kiedy pomidory zaczną się rozpadać i puszczą sok przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut. Całość zmiksować przy pomocy blendera - jeżeli pomidory miały mało pestek to zmiksować od razu, jeżeli pestek jest dużo to najpierw przetrzeć przez sito.
Do zmiksowanych pomidorów dolać wodę - ilość w zależności od gęstości jaką chcecie ostatecznie osiągnąć. Garnek ponownie umieścić na ogniu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka wymieszać trzepaczką i małymi porcjami dosypywać mąkę, aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Cienkim strumieniem wlewać ciasto do gotującej się zupy - używam w tym celu sztywnego woreczka, w którym obcinam jeden z rogów.
Gotować przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
Można podawać z listkami bazylii lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz