Nie ma to jak domowa drożdżówka z owocami. Jeszcze lekko ciepła, pachnąca owocami i nie za słodka. Do przygotowania drożdżówek z owocami możecie użyć sezonowych owoców, a zimą mrożonych. Smak zawsze niepowtarzalny.
Składniki:
- około 500 g owoców (u nas borówki, maliny, porzeczki i czereśnie)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka
- 2 żółtka (białka mrożę i wykorzystuję na bezę)
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 7 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
- 2 płaskie łyżki cukru
- lukier: około 1/2 szklanki cukru pudru + sok z 1/2 małej cytryny
- 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania drożdżówek po wierzchu
Składniki ciasta umieścić w dużej misce i wyrobić ciasto (jeżeli używacie świeżych drożdży to przygotowanie ciasta rozpocząć od zrobienia zaczynu - drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru i kilka łyżek mleka, odstawić aż drożdże zaczną pracować i dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami). Ciasto wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto nie powinno się kleić. Uformować z niego kulę, pozostawić w misce i nakryć ściereczka. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 10-12 części. Każdą część lekko rozwałkować na kształt koła i na środku przy pomocy dna szklanki uformować zagłębienie (szklankę zanurzać w mące, jeśli ciasto do niej przywiera).
W każdym zagłębieniu umieścić owoce. Drożdżówki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą posmarować mieszanką jajka i mleka (przy pomocy pędzelka).
Drożdżówki odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut.
Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polukrować ostudzone drożdżówki.
Bajeczne!
OdpowiedzUsuńSięgam...