wtorek, 29 marca 2011

Bułeczki z dynią


Zakochaliśmy się w tych japońskich bułeczkach.
Są cudownie delikatne, a słodkie dyniowe nadzienie rozpływa się w ustach. 
Znalazłam je u Karoliny i gorąco polecam.
Przeczuwając, że są przepyszne zrobiłam od razu z 1,5 porcji i intuicja mnie nie zawiodła:). 




Składniki na ciasto (ok 10 małych bułeczek):
  • 200 g mąki pszennej (nieco zwiększyłam ilość)
  • 140 ml ciepłej wody
  • 20 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 4 g drożdży suszonych (8 g świeżych)
  • szczypta soli



Składniki na nadzienie:
  • 200 g dyni 
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g masła
  • 1/2 łyżeczki mleka w proszku
  • szczypta soli
Na wierzch:
  • 1 jajko do smarowania
  • ziarna sezamu



Dynię obrać, pokroić w kostkę. Ugotować i zmiksować (polecam ugotować ją na parze, może być też pieczona). Ostudzoną  zmiksować z masłem, cukrem, solą i mlekiem w proszku. Odstawić do lodówki żeby się dobrze schłodziło (najlepiej na kilka godzin). 
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę (jeżeli mocno się klei to obficie podsypać je mąką i lekko wyrobić). Rozwałkować na placek o grubości ok 8 mmm, szklanką wykrawać kółeczka i nakładać farsz. 




 


Zlepiać bułeczki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zlepieniem do dołu). Każdą bułeczkę rozpłaszczyć dłonią. Przy pomocy nożyczek wykonać nacięcia. 






Bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać sezamem. Odstawić żeby podrosły. Piec ok. 17 minut w 200 stopniach (do lekkiego zrumienienia).






20 komentarzy:

  1. Bardzo interesujące :)a to nadzienie bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu! Cudowne bułeczki:) Kolejny dobry pomysł na to jak wykorzystać zapasy dyniowe z zamrażarki;)
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie dynia wygląda w tych nacięciach. Zakochać się można:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, wydało się - kolejna, która trzyma dynię w zamrażarce, przez co zima nas nie opuszcza.
    ;)
    Wspaniałe bułeczki!:)
    Powiedz mi, jak to robisz z małym dzieckiem u boku. Kiedy moja córka była w wieku Twojej, to ja własnie zaczynałam mieć czas napić się herbaty z termosu.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu,bułeczki z dynią to pyszny pomysł! Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. Magda k. - nadzienie wyszło mocno słodkie i to było takie zaskakująco pyszne:)
    Anna-Maria - moje zapasy już się niestety kończą. Również pozdrawiam.
    Żenia - dobrze powiedziane - można się zakochać:)
    Lekka - no cóż... zważywszy na to, że mam jeszcze w domu prawie 7-latka i że nie mamy żadnej bliskiej rodziny w okolicy to zadanie nie jest łatwe:). Korzystam z drzemek Ewy (coraz krótszych...), i kołyski na kółkach (też już się patent kończy, bo mała nie jest mała i już z niej wyrasta, a poza tym jest dość ruchliwa a kołyska ją ogranicza). I czas na najważniejsze: mam cudownego męża, który podziela moją pasję, jest moim intendentem, a przede wszystkim wdzięcznym konsumentem:), który chętnie zajmie się dzieckiem jeśli w zamian otrzyma np. taką bułeczkę:). Chociaż większość potraw i tak powstaje gdy jest w pracy...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber - tak też smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, wyglądają ślicznie, jak takie kwiatuszki! :) No i na pewno w smaku są świetne! Przepis sobie zapisuję, bo już mam ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda,że nie mam dyni, bo bułeczki wyglądają tak apetycznie..

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne bułeczki-w sam raz na drugie śniadanie do pysznej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mollisia - polecam wypiek:)
    Paula - dziękuję:)
    Bożena-1968 - własnie się dziś zastanawiałam czy nie można czasem dostać gdzieś mrożonej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pucinka21 - pod warunkiem, że dotrwają do drugiego śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo apetycznie i jeszcze ta dynia mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Kulinarne-smaki - mój mąż zrobił im wczoraj najlepszą reklamę - zasypiał ze słowami na ustach "cały czas czuję smak tych dyniowych bułeczek, mmmmm". Serio:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ te bułeczki kuszące - idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek :) Chyba zaraz się zbiorę i wpadnę do Ciebie na takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tilianara -zapraszam, tylko po bułeczkach już ani śladu - ale jeszcze trochę dyni mam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czekam na zaproszenie by móc zjeść u Ciebie takie pyszności z dodatkiem dyni ;-D Skoro masz dynię, to kiedy mam wpaść? :>


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Biedr_ona - musisz się pośpieszyć bo już się zapasy kończą:)

    OdpowiedzUsuń
  19. obłędnie pyszne - mam nadzieję że moja mama nauczy się je piec i będę je kosztować dosyć często

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.