09:59

Zielona fasolka po prowansalsku

Wszyscy domagają się wiosny, a tej jak nie było tak nie ma.
Chociaż już dwa dni świeciło miłe słońce i dało się spacerować z wózeczkiem.
W każdym razie podświadomie mój organizm domaga się warzyw.
Chce je pochłaniać na różne sposoby. Kolorów i zapachów domaga się większość zmysłów.
Dla ich zaspokojenia przyrządziłam zieleń fasolki z czerwienią pomidorów, do tego oliwa, czosnek i aromat ziół Prowansji.
Do tego pieczony kurczak.
Zmysły zostały zaspokojone.


Składniki:

  • zielona fasolka (dwie duże garście)
  • 3 średnie pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • dodatek: upieczone mięso (kurczak lub inne) i kawałek pieczywa
Pomidory umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem posiekanego czosnku, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Zieloną fasolkę opłukać i ugotować (krótko) w osolonej wodzie. Odcedzić. Na talerzu ułożyć kawałek mięsa, fasolkę i pomidory. Zajadać z kawałkiem pieczywa (najlepiej bagietki).
Smakuje na ciepło i jako zimna przekąska.

8 komentarzy:

  1. Właśnie noszę się z zamiarem zrobienia fasolki z pomidorami. Jestem ciekawa tego połączenia smaku...
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. też tęsknie za wiosną jak również za fasolką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, pięknie.:)
    Ja tak jak Kulinarne-Smaki mam smaka na fasolkę i pewnie coś z niej niebawem skonstruuję...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mops - ja byłam bardzo miło zaskoczona:)
    Kulinarne-smaki - już niedługo...:)
    Lekka - powodzenia!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie. Ale skąd taka fasolka o tej porze roku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fasolka dobra rzecz:)ja lubie nawet taka zwykłą z odrobiną masła:)ładnie wygląda Twoja wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. MHmh, fasolka.. do tego zielona ;-D Po prostu palce lizać.. a nie wspomnę o woni ziół prowansalskich ;-DD

    Pozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) - Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kubełek Smakowy - z supermarketu na literę A:)
    Pucinka21 - dziękuję:)
    Biedr_ona - :)

    OdpowiedzUsuń