czwartek, 24 lutego 2011

Proste danie przez nas papieskim zwane


Wszedł mój mąż po pracy do domu. Rozejrzał się po kuchni i nie zwietrzył obiadu. A obiad był, tylko garnek z kaszą "grzał się" w sypialni pod kołdrą, sos jogurtowy i jajka spoczywały w lodówce.
Nie ma dzisiaj obiadu? - zapytał z lekkim rozczarowaniem w głosie. 
Jest - odpowiedziałam. Idź się przebrać, a ja Ci zrobię.           - Przecież zupkę chińską zalewa się szybciutko - dodałam żartując:)
I chcielibyście zobaczyć to przerażenie w oczach:):):)
A na obiad było "papieskie danie", które zdarza się nam jeść, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. 
Dlaczego papieskie? Bo JP II lubił takie proste jedzenie "Natomiast kard. Dziwisz opowiadał o człowieku, przy którym był 40 lat. Opowiadał o tym, co papież jadł na pierwszą kolację, kiedy on został jego sekretarzem. Po 40 latach pamiętał doskonale, że to była kasza gryczana i jajko". 
Tak nam się kiedyś to danie nazwało i tak już zostało, że nie jadamy kaszy z jajkiem tylko "papieskie danie". 
Jest szybkie, smaczne i zdrowe. 
Kto raz spróbuje, ten nie pożałuje:)


Składniki:
  • kasza gryczana
  • jajka
  • opcjonalnie: sos jogurtowo-czosnkowy lub po prostu kwaśne mleko
Kaszę ugotować na sypko. Jajko usmażyć w wariancie "sadzone". Spożywać z jogurtem lub kwaśnym mlekiem. 
Cieszyć się zdrowiem i wolnym czasem zaoszczędzonym na szybkim przygotowaniu obiadu:)
Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. kaszy z jajkiem na jedym talerzu jeszcze u mnie nie bylo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wszystkie składniki, więc danie w sam raz na zjedzenie czegoś dobrego gdy nie będę miała czasu

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadam i to wcale nierzadko, od dzieciństwa, ale muszę przyznać, że nigdy tego dania tak ładnie nie podawałam - czapka z głowy, Aniu.:)
    Aha, i od teraz potrawę będę nazywać papieską.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy przeczytałam tytuł posta przestawiły mi się jakoś literki i powstało w głowie: "...PIESKIEM zwane". Popatrzyłam na zdjęcie: faktycznie - pies z dużym okiem...
    Dopiero przeczytałam posta i zrozumiałam ... hihi.
    Fajne połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu - spróbuj kiedyś:)
    kulinarne-smaki - polecam:)
    Lekka - bardzo się cieszę, że nazwa Ci się spodobała:)
    Laura - dawno się tak nie uśmiałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze mi się wydawało, że jajko do kaszy nie pasuję. A tu proszę, niespodzianka. Prosto i szybko, czyli tak, jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne. W moim domu rodzinnym tak się jadało. Jakoś zapomniałam o takim zestawieniu, więc dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie wygląda bardzo fajnie i z pewnością dobrze smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  9. bezmięsne :-) ja dzis zaproponowałam pyszny makaron z suszonymi pomidorami, a mój Luby spytał: z kiełbasą? no i sobie tescowe flaki musiał odgrzać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kubełku - aż dziwne, że ludzie nie znają tego połączenia - tym bardziej się cieszę, że je opisałam:-)
    Elu - smakuje jak wygląda:)
    Aga-aa - flaki bardzo lubię (tescowych nie jadłam:)), ale makaron to uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie elementy tego dania lubie,a w tym polączeniu wyglądaja rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.