niedziela, 20 lutego 2011

Sernik pod kokosowo-migdałową pierzynką

Sernik to dla mnie wyjątkowo męskie ciasto, a to za sprawą mojego męża, który serniki uwielbia. 
I z nim mi się sernik nierozłącznie kojarzy.
Synek poszedł w ślady taty i ma tak samo.
Mogliby jeść serniki na okrągło.
Miłe jest to, że zgodnie twierdzą, że te wychodzące spod mojej ręki są najlepsze:) a ja nieskromnie dodam, że naprawdę są niezłe:).
Pierwotny przepis Marty Gessler, ale nieco go zmodyfikowałam:)


Składniki masy serowej:

  • 750 g serka twarogowego z wiaderka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 100 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać budyń w proszku i wlać ostudzone masło. Dodawać łyżką twaróg (cały czas mieszać mikserem) a na koniec wlać mleko.

Składniki na spód:
  • 150 g herbatników
  • 4 łyżki miękkiego masła
Herbatniki rozkruszyć i połączyć z masłem. Powstałą masą wyłożyć spód blaszki (tortownica o średnicy 26 cm wyłożona folią aluminiową).

Na spód z masy herbatnikowej wylać masę serową (jest bardzo rzadka). 
Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na pierzynkę:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g płatków migdałowych
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać cukier puder i wiórki oraz płatki. Wymieszać łyżką. Można też zrobić pierzynkę wyłącznie z wiórków kokosowych ( i taką szczerze mówiąc wolę - wtedy dać 150 g wiórków).
Na upieczony sernik wyłożyć masę kokosowo-migdałową i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.
Sernik jest bardzo puszysty i delikatny. 
Najlepszy po paru godzinach chłodzenia w lodówce.

10 komentarzy:

  1. oj, ja za wszelkimi pierzynkami przepadam. byle tylko nie tymi pościelowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula - ja też nie znoszę tych pościelowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie skosztowałam, a już wiem że go LUBIĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiorki kokosowe i platki migdalowe wystarcza zeby wiedziec ze bedzie mi smakowac :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Po oddzieleniu wiórków od migdałów (taki ze mnie Kopciuszek) sernik byłby mój...

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę, a dla mnie sernik jest wyjątkowo kobiecy! ;-)
    Kokosowo-migdałowa pierzynka cudownie mi się kojarzy.

    OdpowiedzUsuń
  7. bo sernik to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych ciast!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik meskim ciachem?a mnie sie zawsze wydawalo,ze makowiec:) a serniczek wyglada wielce smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chyba jestem sernikowym wyjątkiem-nie przepadam,ale ten wygląda ładiniusio:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.