To sernik, który zawsze mi się udaje i wychodzi nawet początkującym cukierniczkom:) mam na to żywe dowody:)
Moi domowi mężczyźni ten sernik uwielbiają a nawet mają już na koncie samodzielne wypieki:)
Z poniższej porcji wychodzi sernik na dużą prostokątną blaszkę.
Przepis dostałam parę lat temu od p. Halinki ze Szczecina - jej wersja jest z ciastem i kruszonką na wierzchu, ale my polubiliśmy wersję stworzoną przez moją koleżankę, która nie lubi zagniatania ciast - na herbatnikach.
Jest wtedy dużo szybciej a efekt super:)
Składniki (blaszka 22 x 33):
Moi domowi mężczyźni ten sernik uwielbiają a nawet mają już na koncie samodzielne wypieki:)
Z poniższej porcji wychodzi sernik na dużą prostokątną blaszkę.
Przepis dostałam parę lat temu od p. Halinki ze Szczecina - jej wersja jest z ciastem i kruszonką na wierzchu, ale my polubiliśmy wersję stworzoną przez moją koleżankę, która nie lubi zagniatania ciast - na herbatnikach.
Jest wtedy dużo szybciej a efekt super:)
Składniki (blaszka 22 x 33):
- 1,5 kg sera (w wiaderku)
- 1 kostka masła + 1/3 kostki masła na spód
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- duża paczka herbatników
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. W osobnej misce (dużej) wymieszać za pomocą miksera masło, żółtka, cukier, ser, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Do tej masy dodać ubite białka (wymieszać za pomocą łyżki). Masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z masłem.
Piec 50-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku około 10 minut.
Aniu zjadłabym kawałeczek Twojego serniczka :) Kocham serniki i mogłabym jesc je codziennie. Fanie miec taki niezawodny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ja tak samo jak Kasia mogłabym je jeśc codziennie. Uwielbiam puszyste serniczki!
OdpowiedzUsuńteż jestem ich fanką. a takie nieprzekombinowane lubię najbardziej. pycha!
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie proste serniki. Klasyczne są najlepsze i zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńO...Aniu..jak nie bedziesz chciala robic czekoladowego to moze byc ten! Jest idealny..bez rodzynek,ktore uwazam w serniku za zbedne;)sernik chmurka
OdpowiedzUsuńOj tak, do prawdziwego sernika musi iść dużo jaj:) .... piękny i taki dostojny:)
OdpowiedzUsuńAniu jakie masło dodajesz?
OdpowiedzUsuńMlekovita lub Pilos (z Lidla).
UsuńW temp pokojowej:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie już jest w piekarniku, ale tak dostojnie jak twój nie wygląda:(
OdpowiedzUsuńTo trzymam kciuki żeby się podniósł i wyglądał jak trzeba! Koniecznie daj znać jak poszło.
Usuń