Czasami człowieka chwyta obsesyjne myślenie o jakimś przysmaku.
Ja męczyłam się jakieś półtora miesiąca z tematem "ciasto czekoladowe" aż wreszcie udało mi się zaspokoić ciało i zmysły:)
Przepis na ciasto "made in Nigella" znalazłam u Oli:)Ja męczyłam się jakieś półtora miesiąca z tematem "ciasto czekoladowe" aż wreszcie udało mi się zaspokoić ciało i zmysły:)
Od siebie dodałam masę serową i polewę z orzeszkami:)
Ciasto jest bardzo sycące i bardzo, bardzo, bardzo czekoladowe a i niejeden fan sernika za sprawą masy znajdzie tu coś dla siebie:)
Zdecydowanie będę do tego ciasta powracać:)
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 350 g cukru
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 175 g rozpuszczonego masła (ostudzonego)
- 125 ml oleju
- 300 ml zimnej wody
W misce wymieszać mąkę, cukry, kakao, sól, proszek i sodę. W drugim naczyniu zmiksować jaka ze śmietaną. Dodać suche składniki i miksować (na niskich obrotach)
Masę rozlać do 2 form (ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm) wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
- 250 g serka do serników (w wiaderku)
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 0,5 budyniu śmietankowego
- 50 g masła
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka ubijać mikserem z cukrem, dodać kisiele wymieszane z mlekiem i sukcesywnie dodawać ser (w przypadku, gdy chcemy zrobić ciasto np. z nutą śmietankową, należy użyć śmietankowych budyni).
Na koniec dodać pianę z białek (wymieszać łyżką żeby zachować puszystość masy).
W dużym garnku rozpuścić kostkę masła i wlać masę serową. Całość zagotować cały czas mieszając.
Placki czekoladowe przełożyć gorącą masą serową. Wierzch polać polewą (ja tym razem z braku czasu użyłam gotowej polewy czekoladowej, ale następnym razem zrobię własną - z gorzkiej czekolady) i posypać drobno posiekanymi orzeszkami (włoskimi lub laskowymi).
Fajny pomysł :) Ciasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńmniam,wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńPoproszę takie ciacho w maju :)Ewcia bedzie na tyle wyrośnięta,że liczymy na jakiś przysmak z Twej kuchni:)brakiem czasu się nie wymówisz;) hyhy
OdpowiedzUsuń