Przepisy świąteczne czas zacząć:)
Nie było do tej pory u mnie przepisu na rybę.
Jadamy ryby dość często, ale tak się jakoś złożyło...:)
Dzisiaj pstrąg - bardzo lubimy go ze względu na delikatne mięso.
Potrawa ta idealnie nadaje się na jedno z wigilijnych dań.
Przy okazji tego przepisu polecam Wam lekturę artykułu: http://www.babyboom.pl/rodzina/swieta_swieta/swiateczne_menu/swiateczne_hity_kulinarne_przepisy_blogerek.html
Nie było do tej pory u mnie przepisu na rybę.
Jadamy ryby dość często, ale tak się jakoś złożyło...:)
Dzisiaj pstrąg - bardzo lubimy go ze względu na delikatne mięso.
Potrawa ta idealnie nadaje się na jedno z wigilijnych dań.
Przy okazji tego przepisu polecam Wam lekturę artykułu: http://www.babyboom.pl/rodzina/swieta_swieta/swiateczne_menu/swiateczne_hity_kulinarne_przepisy_blogerek.html
Składniki na 4 osoby:
- 4 średnie pstrągi
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 100 g białego ryżu (ugotowanego z dodatkiem soli)
- garść suszonych śliwek
- garść migdałów (całych)
- małe opakowanie płatków migdałowych
- przyprawy: zioła prowansalskie, suszona mięta, sól, pieprz biały
- 50 g masła
- wykałaczki
Pstrągi (wypatroszone) umyć i posolić. Przygotować marynatę z soku z cytryny, wina oraz pieprzu białego i ziół prowansalskich (pstrąg ma delikatne mięso, które łatwo przejmuje aromat marynaty). Ryby ułożyć w naczyniu i polać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Migdały (całe) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki a następnie posiekać (na niezbyt małe kawałki).
Suszone śliwki pokroić w paseczki i wymieszać z ryżem, posiekanymi migdałami oraz łyżeczką suszonej mięty.
Pstrągi wyjąć z marynaty, ułożyć na desce i wypełniać farszem a następnie spinać brzegi wykałaczkami. Na wierzchu każdej ryby położyć plasterki masła.
Ryby ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piec w temp. 200 stopni około 30 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni uważając żeby sie za bardzo nie przypiekły (zbyt ciemne stają sie gorzkie). Upieczone pstrągi posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
po prostu ślinka cieknie na widok takiej rybci
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty na rybkę..
OdpowiedzUsuń