18:03

Śledzie a la salsa

Śledzie. 
Uwielbiam. 
W każdej postaci.
Tym razem "tanecznie":)

















Składniki:
  • 1 kg filetów śledziowych (wymoczonych w wodzie)
  • 4 duże cebule
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
Cebule obrać i pokroić w półtalarki. Dusić na oliwie przez 10 minut a następnie dodać wodę, miód, ocet, koncentrat pomidorowy i listek laurowy. Nadal dusić często mieszając - około pół godziny (jeśli jest taka potrzeba zwiększyć ilość wody). 
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić do gotującego się sosu. Gotować jeszcze przez około 5 minut. 
Schłodzić. Podawać z pieczywem. Pychotka:)

9 komentarzy:

  1. A ja sie zastanawialam jakie sledzie zrobic tym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem wielbicielką śledzi, ale przed Wigilią nabieram na nie ochoty :) Podoba mi się ten przepis. Może właśnie takie zrobię na Wigilię...

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie uwielbiam, ale lubię. w wersji muzycznej chętnie zjadam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i nie mogę się od nich oderwać na ciepło! Moje wyszły mocno słone. Następnym razem muszę jednak namoczyć śledzie wcześniej.
    Dzięki, Aniu, za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tanecznym krokiem w Nowy Rok :) Popieram! Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajny przepis na śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kedyś robilam ten przepis ze śledziem zielonym[nie solonym] Wyszły znakomicie.Polecilam ten przepis innym.Ze śledziem solonym nie robilam ale zrobie napewno.Pozdrawiam smakoszy tego przepisu.Jadwiga

    OdpowiedzUsuń