sobota, 4 grudnia 2010

Pierogi z soczewicą

Kolejne pierogi w naszej kuchni:)
Powstały "przy okazji" lepienia ruskich na zamówienie Olka.
Ma teraz kilka porcji zamrożonych a ja czuję się bezpiecznie na wypadek gdyby jakiś obiad szczególnie mu nie "podpasował" - wtedy zawsze sytuację ratują ruskie z zamrażalnika:)
Niestety pierogów z soczewicą nawet nie tknął. Wyglądały zbyt podejrzanie:), a szkoda bo są naprawdę smaczne.
Mój mąż jak spróbował to myślał, że są z mięsem...:)

Składniki:
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 600 g mąki
  • jajko
  • gorąca woda - około 1 szklanki
Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko i przyprawić solą, pieprzem, szczyptą majeranku i tymianku. Całość wymieszać. 


Z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto.  Podzielić na części i niezbyt cienko rozwałkować. Dużą szklanką (do whiskey) wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżkę farszu. Starannie zakleić. Gotować przez ok. 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. 
Podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.
Z porcji wychodzi około 40 pierogów. 


Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Sposobów na Święta

12 komentarzy:

  1. Aniu, wyglądają tak kusząco i mówią do mnie - zrób! Bardzo lubię pierogi lub krokiety z soczewicą.A chyba już z rok ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z soczewicą robiłam pierwszy, ale z pewnością nie ostatni raz:)A tak ogólnie to bardzo lubię soczewicę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam dziś soczewicę i zamierzam wziąć się za pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hm, i teraz mam dylemat..bo jutro maja być ruskie...ale te wyglądają smakowicie:)chyba zrobię od razu z 3 farszem...na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mikimamo, Sajgonko - miłego lepienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też takie robię, tylko bez tymianku:)) Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie odgrzewane są pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne mają falbanki.
    i niebywale apetyczne nadzienie. gdzieś miałam jeszcze trochę soczewicy, a pierogi chodzą za mną już od dłuższego czasu... ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, pierogi z soczewicą to prawdziwy przysmak. Ja dodaję jeszcze do środka trochę ziołowego pieprzu i to jest ta kropka nad "i".

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierożki pycha :):):):) Na moją dietę wątrobową jak znalazł :):) Pozdrawiam Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mania - to może jeszcze zmniejszyć ilość cebuli lub w ogóle wyeliminować;), wtedy będą lżejsze.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.