09:33

Bułeczki drożdżowe z kruszonką


Idealne na śniadanie.
Oczywiście dla tych, którzy się akurat nigdzie nie śpieszą:)
Można sobie posmarować masełkiem albo jakimś ulubionym słodkim smarowidłem (miód, dżem, nutella), albo po prostu zajadać jeszcze ciepłe i pachnące:).






Składniki na ciasto:
  • 2,5 dag drożdży
  • około 0,5 szklanki mleka 
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do smarowania bułeczek
  • 5 dag masła
  • tłuszcz do posmarowania blachy
Rozpuścić masło. Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże z łyżeczką cukru. Do miski wsypać mąkę i cukry, wbić jajko. Wlać rozczyn z drożdży i roztopione masło. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę. 


Kruszonka (zawsze robię ją "na oko" ze składników: masło, mąka, cukier (rozcieram w dłoniach składniki), ale proporcje powinny wyglądać 1:2:1 czyli np. 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i formować bułeczki. Ja robię to w ten sposób, że z lekko rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką  grube kółka (bułeczki wychodzą wtedy bardzo kształtne). 
Bułeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut. 

2 komentarze: