Idealne na śniadanie.
Oczywiście dla tych, którzy się akurat nigdzie nie śpieszą:)
Można sobie posmarować masełkiem albo jakimś ulubionym słodkim smarowidłem (miód, dżem, nutella), albo po prostu zajadać jeszcze ciepłe i pachnące:).
Składniki na ciasto:
- 2,5 dag drożdży
- około 0,5 szklanki mleka
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,25 szklanki cukru
- 1 jajko do ciasta
- 1 jajko do smarowania bułeczek
- 5 dag masła
- tłuszcz do posmarowania blachy
Kruszonka (zawsze robię ją "na oko" ze składników: masło, mąka, cukier (rozcieram w dłoniach składniki), ale proporcje powinny wyglądać 1:2:1 czyli np. 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i formować bułeczki. Ja robię to w ten sposób, że z lekko rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką grube kółka (bułeczki wychodzą wtedy bardzo kształtne).
Bułeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
uwielbiam duuużą ilość kruszonki!
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam kruszonkę :)
OdpowiedzUsuń