Osobiście nie przepadałam do tej pory za mięsem indyka - chyba mi się w dzieciństwie trochę przejadło, ale ostatnio odkryłam, że mięso z podudzia indyka jest przepyszne. Przede wszystkim jest czerwone i nie ma tej charakterystycznej suchości co np. pierś.
W towarzystwie smażonych warzyw, przyprawiony curry i z dodatkiem pomarańczy indyk bardzo nam smakował.
Synek niestety ograniczył się wyłącznie do zjedzenia mięsa, gdyż warzywa w tej formie okazały się dla niego niejadalne:)
Cóż poczekamy cierpliwie - może kiedyś zmieni zdanie:)
Składniki:
W towarzystwie smażonych warzyw, przyprawiony curry i z dodatkiem pomarańczy indyk bardzo nam smakował.
Synek niestety ograniczył się wyłącznie do zjedzenia mięsa, gdyż warzywa w tej formie okazały się dla niego niejadalne:)
Cóż poczekamy cierpliwie - może kiedyś zmieni zdanie:)
Składniki:
- mięso z podudzia indyka (około 700 g)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni por
- mały seler
- 3 ząbki czosnku
- curry
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 1 pomarańcza
- dodatek-ryż
Mięso umyć i pokroić na plastry. Czosnek obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Przyprawione solą i pieprzem mięso podsmażyć z czosnkiem, a następnie podlać wodą i dusić do uzyskania miękkości
Wytworzy się pyszny, aromatyczny sos.
Warzywa pokroić w słupki, przyprawić solą i curry i smażyć na oliwie, co chwilę mieszając.
Pod koniec smażenia dodać kawałki pomarańczy. Nie smażyć zbyt długo bo pomarańcza robi się gorzka.
Podawać z ryżem.
lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńpysznie i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zobrazowane:)
OdpowiedzUsuń