Uwielbiam awokado.
Lubię gdy skomponowane jest z jakimś wyraźnym w smaku sosem lub sałatką.
W dzisiejszej odsłonie z sałatką z makrelą i sosem "Tysiąca Wysp".
Sukces oczywiście zależy od dobrego awokado - musi być dojrzałe, a moje takie właśnie było:)
Idealnie nadaje się na lekką kolację lub przekąskę o innej porze dnia:)
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 mała makrela
- pół czerwonej papryki
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- pół małego pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- sos "Tysiąca Wysp" lub inny ulubiony
Dojrzałe awokado przeciąć na pół i usunąć pestkę.
W miseczce wymieszać mięso z makreli ,kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pokrojony szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Powierzchnie po pestce wypełniać sałatką.
Podawać polane sosem.
Cudowne.Zobaczyłam,dostałam ślinotoku i pędze robić sobie coś na kolację:)niestety awokado obecnie nie posiadam.
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuję przepis, od jakiegoś czasu uwielbiam awokado :-) A właśnie z rybą jadłam na ostatnich wakacjach w Hiszpani - były przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam awokado z rybą co jest o tyle dziwne, że próbowałam go chyba we wszelkich możliwych wersjach :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio też faszerowałam awokado (u mnie był tuńczyk, salsa rosa, paluszki krabowe - na sposób hiszpański). Jeżeli jesteś fanką awokado, to polecam zabieg, który sprawi, że awokado utrzyma zielony kolor przez dobrych kilka godzin: obrane awokado (lub tylko przekrojone na pół, bez pestki)należy włożyć do wrzątku na 2 minutki, a zaraz potem do bardzo zimnej wody (np. z kostką lodu). Polecił mi to hiszpański kucharz i rzeczywiście sprawdza się w 100%!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
SWS
Rybitek - smacznego:)
OdpowiedzUsuńDag, Arven - polecam:)
MZ - Chętnie skorzystam z Twojej rady:) Chociaż akurat awokado nie stoi u mnie nigdy długo:) Znika w pierwszej kolejności, ale rada cenna:)Dzięki!
awokado z makrelą? brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń