20:05

Awokado faszerowane sałatką z makrelą


Uwielbiam awokado. 
Lubię gdy skomponowane jest z jakimś wyraźnym w smaku sosem lub sałatką. 
W dzisiejszej odsłonie z sałatką z makrelą i sosem "Tysiąca Wysp". 
Sukces oczywiście zależy od dobrego awokado - musi być dojrzałe, a moje takie właśnie było:)
Idealnie nadaje się na lekką kolację lub przekąskę o innej porze dnia:)


Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 mała makrela
  • pół czerwonej papryki
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • pół małego pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sos "Tysiąca Wysp" lub inny ulubiony
Dojrzałe awokado przeciąć na pół i usunąć pestkę.



W miseczce wymieszać mięso z makreli ,kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pokrojony szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Powierzchnie po pestce wypełniać sałatką.
Podawać polane sosem.

6 komentarzy:

  1. Cudowne.Zobaczyłam,dostałam ślinotoku i pędze robić sobie coś na kolację:)niestety awokado obecnie nie posiadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Napewno wypróbuję przepis, od jakiegoś czasu uwielbiam awokado :-) A właśnie z rybą jadłam na ostatnich wakacjach w Hiszpani - były przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie łączyłam awokado z rybą co jest o tyle dziwne, że próbowałam go chyba we wszelkich możliwych wersjach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio też faszerowałam awokado (u mnie był tuńczyk, salsa rosa, paluszki krabowe - na sposób hiszpański). Jeżeli jesteś fanką awokado, to polecam zabieg, który sprawi, że awokado utrzyma zielony kolor przez dobrych kilka godzin: obrane awokado (lub tylko przekrojone na pół, bez pestki)należy włożyć do wrzątku na 2 minutki, a zaraz potem do bardzo zimnej wody (np. z kostką lodu). Polecił mi to hiszpański kucharz i rzeczywiście sprawdza się w 100%!
    Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybitek - smacznego:)
    Dag, Arven - polecam:)
    MZ - Chętnie skorzystam z Twojej rady:) Chociaż akurat awokado nie stoi u mnie nigdy długo:) Znika w pierwszej kolejności, ale rada cenna:)Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. awokado z makrelą? brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń