Domowy budyń z prawdziwą wanilią to nie to co budyń z torebki.
To jak Mercedes i Fiat 126p:), nijak nie da się tego porównać:)
Mi bardzo smakował.
Olek wzgardził, bo ma wstręt do budyniu...chyba ze szkolnej stołówki:)
A ja nabrałam ochoty na następny smak. Z pewnością będzie to czekoladowy:)
Składniki (na 2 duże porcje):
Przy pomocy miksera ubić drugą szklankę mleka z żółtkiem i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka.
Gotować około 2 minut intensywnie mieszając.
Gotowy budyń wlać do salaterek.
Można podawać np. z sokiem malinowym.
To jak Mercedes i Fiat 126p:), nijak nie da się tego porównać:)
Mi bardzo smakował.
Olek wzgardził, bo ma wstręt do budyniu...chyba ze szkolnej stołówki:)
A ja nabrałam ochoty na następny smak. Z pewnością będzie to czekoladowy:)
Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 0,5 laski wanilii
Przy pomocy miksera ubić drugą szklankę mleka z żółtkiem i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka.
Gotować około 2 minut intensywnie mieszając.
Gotowy budyń wlać do salaterek.
Można podawać np. z sokiem malinowym.
taki domowy budyń jest super!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio miałam ochotę na budyń. I pomyślałam o domowym - spadasz mi z niebios z tym przepisem! :-)
OdpowiedzUsuńChciałam się zapytać czy może być Margaryna zamiast masła??
OdpowiedzUsuńMyślę, że może.
UsuńWitam Pani Aniu
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie za przepis wyprobowalam i rewelacyjny smak z wanilia. Chcialabym zapytac jakiej srednicy sa Pani salaterka szklane w filmiku?
Pozdrawiam cieplutko,
Aneta
Miały chyba 10 cm. Nie sprawdzę, bo wszystkie wytłuczone :)
OdpowiedzUsuń