poniedziałek, 31 stycznia 2011

Pączki


Są wszędzie, więc i na Bajkoradzie w czas karnawału nie może ich zabraknąć:)
Ulubiony słodycz Olka. Nic dziwnego - całą ciążę się pączkami zajadałam:)
Nasze najbardziej ulubione są bez nadzienia i z cukrem pudrem. Jakoś nie przepadamy za tradycyjnym nadzieniem różanym.
Zrobiłam jednak część pączków z nadzieniem, mając na względzie upodobania męża - z powidłami śliwkowymi. 
Takie nadzienie bardzo nam smakowało:)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 0,25 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki oleju
  • szklanka ciepłego mleka
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki wódki
  • ulubiony dżem
  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju
Z ciepłego mleka, drożdży i odrobiny cukru sporządzić rozczyn. Wlać go do miski z mąką, jajkami, cukrem i olejem. Dodać alkohol (wódkę można zastąpić octem). Całość dokładnie wymieszać ręką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Małe pączki bez nadzienia wycinałam kieliszkiem do wina:)
Najprostszy sposób na uformowanie dużych to: na rozwałkowane ciasto nałożyć łyżeczką porcje dżemu (pół łyżeczki na porcję). Przykryć drugą warstwą ciasta i wycinać szklanką. Kupki dżemu naprowadzą nas gdzie wycinać kółka:)
Uformowane pączki pozostawić jeszcze kilkanaście minut, żeby podrosły. 
W garnku ( ja smażyłam w dużym rondlu) rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na złoto. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Uważać żeby nie zjeść za dużo na raz - ta uwaga nie ma zastosowania w Tłusty Czwartek:)

8 komentarzy:

  1. ale pysznosci:) tez musze w koncu zrobic, bo kusza mnie prawie na kazdym blogu)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na robienie pączków czekam do 3 marca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga - Rób i nie patrz na kalorie:)
    kulinarne-smaki - dla mnie 1 dzień to stanowczo za mało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak swoje własnego smażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak sobie skojarzyłam tą reklamę..."pączki dzielimy na te z nadzieniem i na beznadziejne" :-)
    Ja jakoś wolę te nadziane, ale każde są smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewa - dokładnie:)
    Arven - tych od Bliklego akurat nie lubię:) chociaż większość ludzi się zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też uwielbiam pączki bez nadzienia, ale za to obsypane dużą ilością cukru pudru. uwielbiam to "pączkowe" ciasto a nadzienie jakoś mi zawsze psuje jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaś - ja znam kilka osób, które pączka objadają dookoła nadzienia a nadzienie wyrzucają:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.