Dziś międzynarodowy dzień pizzy:)
Z tej okazji u nas pizza na grubym cieście.
Pizzożercy wszystkich rodzajów ciast i łączcie się!
I zajadajcie:)
Smacznego!!!
A jeśli ktoś woli pizzę na cienkim cieście to znajdzie ją tu.
Składniki ciasta:
Z tej okazji u nas pizza na grubym cieście.
Pizzożercy wszystkich rodzajów ciast i łączcie się!
I zajadajcie:)
Smacznego!!!
A jeśli ktoś woli pizzę na cienkim cieście to znajdzie ją tu.
Składniki ciasta:
- 400 g mąki
- 42 g drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- około 1 szklanka wody z mlekiem (w proporcjach 1:1)
Mleko z wodą lekko podgrzać i połączyć z drożdżami i cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać oliwę a następnie rozczyn. Całość wymieszać i zagnieść ciasto (jest całkiem sprężyste). Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce (użyłam dużej blaszki z piekarnika - na całą powierzchnię piekarnika).
Wierzch pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano a następnie ułożyć dowolne dodatki. Pozostawić jeszcze 15 minut w ciepłym miejscu.
Na naszej pizzy:
Na naszej pizzy:
osobiście preferuję cienkie ciasto, ale to puszyste... jest baaaaaaaaaaaaaardzo puszyste! Mój Luby byłby takim zachwycony :D
OdpowiedzUsuńzjadlabym i to zaraz taka pizze... mniam:)
OdpowiedzUsuńmmm czy ja mogę kawałeczek?
OdpowiedzUsuńEve - ja też, ale czasem lubię odmianę:)
OdpowiedzUsuńAga, Paula - częstujcie się póki ciepła:)
Faktycznie pulchniutka - taka jak lubię Zapisuję przepis z pewnością kiedyś się przyda :)
OdpowiedzUsuńi ja bym chętnie kawałek skradła.. :-)
OdpowiedzUsuńdla odmiany czasami bardzo lubimy pizze na grubym cieście, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńlubię i grube i cienkie ciasto, chociaż mam wrażenie, że o rodzaj spodu w pizzy toczy się odwieczny spór między smakoszami ;)...
OdpowiedzUsuńDodatki na wierzchu Twojej pizzy są zdecydowanie w moim guście ;)
Dzięki za udział w Dniu Pizzy :D
Lubię każde ciasto, choć to grubsze, jakby bardziej:), a ta pizza wygląda bajecznie...
OdpowiedzUsuńOch...:)
w pizzerii zamawiam zawsze na cienkim cieście, ale w domu zawsze robię na grubym - z pełną premedytacją :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita, przepis na ciasto do wypróbowania