07:26

Pizza na grubym cieście

Dziś międzynarodowy dzień pizzy:)
Z tej okazji u nas pizza na grubym cieście. 
Pizzożercy wszystkich rodzajów ciast i łączcie się!
I zajadajcie:)
Smacznego!!!
A jeśli ktoś woli pizzę na cienkim cieście to znajdzie ją tu.





Składniki ciasta:
  • 400 g mąki
  • 42 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • około 1 szklanka wody z mlekiem (w proporcjach 1:1)
Mleko z wodą lekko podgrzać i połączyć z drożdżami i cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać oliwę a następnie rozczyn. Całość wymieszać i zagnieść ciasto (jest całkiem sprężyste). Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce (użyłam dużej blaszki z piekarnika - na całą powierzchnię piekarnika). 
Wierzch pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano a następnie ułożyć dowolne dodatki. Pozostawić jeszcze 15 minut w ciepłym miejscu.
Na naszej pizzy:
  • kabanosy
  • ser żółty Radamer
  • ser wędzony
  • ser mozarella 
  • pomidor
  • pieczarki
  • czerwona papryka
  • cebula
Piec w 200 stopniach około 15-20 minut.

10 komentarzy:

  1. osobiście preferuję cienkie ciasto, ale to puszyste... jest baaaaaaaaaaaaaardzo puszyste! Mój Luby byłby takim zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadlabym i to zaraz taka pizze... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm czy ja mogę kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Eve - ja też, ale czasem lubię odmianę:)
    Aga, Paula - częstujcie się póki ciepła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie pulchniutka - taka jak lubię Zapisuję przepis z pewnością kiedyś się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja bym chętnie kawałek skradła.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dla odmiany czasami bardzo lubimy pizze na grubym cieście, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię i grube i cienkie ciasto, chociaż mam wrażenie, że o rodzaj spodu w pizzy toczy się odwieczny spór między smakoszami ;)...
    Dodatki na wierzchu Twojej pizzy są zdecydowanie w moim guście ;)

    Dzięki za udział w Dniu Pizzy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię każde ciasto, choć to grubsze, jakby bardziej:), a ta pizza wygląda bajecznie...
    Och...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. w pizzerii zamawiam zawsze na cienkim cieście, ale w domu zawsze robię na grubym - z pełną premedytacją :)
    bardzo smakowita, przepis na ciasto do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń