wtorek, 8 lutego 2011

Oponki

Jak karnawał to karnawał:)
Na bal żaden się nie wybieram więc chociaż w ten sposób "baluję":)
Oponki to lek na chandrę w zimowe wieczory. 
Nigdy nie robiłam ich latem, ale myślę, że tak wtedy nie smakują:)
W każdym razie nam smakowały bardzo i szybciutko zniknęły.

Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypywania
Z powyższych składników zagnieść ciasto (twaróg można wcześniej zmielić, ale nie jest to konieczne). Jeśli zbyt mocno się klei dosypać trochę mąki. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około 5 mm placek. Szklanką wykrawać koła a małym kieliszkiem w kołach wykrawać dziurki.

Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoto.
My pozostawiamy małe kółeczka i też je smażymy bo lubimy takie mini pączki:).

Usmażone oponki kłaść na pergaminie w celu odsączenia tłuszczu.
Ostudzone posypywać cukrem pudrem.



Olek tegoroczny bal przebierańców ma już za sobą:) 

Zdjęcie zrobiła Majka - koleżanka z klasy.

13 komentarzy:

  1. A na zajecia z karate nie chce chodzic?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki dzieciństwa.
    Ekstra Ci to wyszło - wygląda wspaniale!
    To takie miłe, jak się kultywuje kulinarne tradycje. Ja ich nie przejęłam (mnóstwa potraw i wypieków mojej mamy i teściowej nie potrafię sporządzić)i trochę mi smutno, że one wszystkie kiedyś znikną z mojego otoczenia.
    Np. nikt na całym świecie nie robi tak dobrych pierogów, jak moja teściowa.
    Nie ma wyjścia. Ona musi żyć wiecznie, bo inaczej - co będzie???
    Miłego dnia.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wyglądają :) Zostało coś - jeśli tak, to ja poproszę chociaż to małe kółeczko

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka - ja mam po babci tzw. ciągoty do gotowania:) Babcia to Guru sztuki kulinarnej:)
    kulinarne-smaki - nie ma już, ale to argument żeby znowu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oponka, ach oponki... sa apetyczne i skusze sie na kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam oponki:) to smak mojego dzieciństwa:) ...a Olek prezentuje się rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oponki właśnie usmażone - pyszne ! to mój smak dzieciństwa :)) Moim dzieciom także bardzo smakują. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - a moje oponki z dzieciństwa były inne:) Bardziej twarde:)

      Usuń
  8. Wlasnie zrobilam. Sa pyszne!!! Bardzo delikatne. Jedyna rzecz to zrobily mi sie brazowe 'farfocle' :) przy smazeniu..zupelnie nie wiem dlaczego..czyzby z sera??? Smakowo PYSZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kojarzę farfocli, ale prawdopodobnie to właśnie ser:) Cieszę się, że smakują:)

      Usuń
  9. jaka maka tortowa ?

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.