08:13

Oponki

Jak karnawał to karnawał:)
Na bal żaden się nie wybieram więc chociaż w ten sposób "baluję":)
Oponki to lek na chandrę w zimowe wieczory. 
Nigdy nie robiłam ich latem, ale myślę, że tak wtedy nie smakują:)
W każdym razie nam smakowały bardzo i szybciutko zniknęły.

Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypywania
Z powyższych składników zagnieść ciasto (twaróg można wcześniej zmielić, ale nie jest to konieczne). Jeśli zbyt mocno się klei dosypać trochę mąki. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około 5 mm placek. Szklanką wykrawać koła a małym kieliszkiem w kołach wykrawać dziurki.

Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoto.
My pozostawiamy małe kółeczka i też je smażymy bo lubimy takie mini pączki:).

Usmażone oponki kłaść na pergaminie w celu odsączenia tłuszczu.
Ostudzone posypywać cukrem pudrem.



Olek tegoroczny bal przebierańców ma już za sobą:) 

Zdjęcie zrobiła Majka - koleżanka z klasy.

13 komentarzy:

  1. A na zajecia z karate nie chce chodzic?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki dzieciństwa.
    Ekstra Ci to wyszło - wygląda wspaniale!
    To takie miłe, jak się kultywuje kulinarne tradycje. Ja ich nie przejęłam (mnóstwa potraw i wypieków mojej mamy i teściowej nie potrafię sporządzić)i trochę mi smutno, że one wszystkie kiedyś znikną z mojego otoczenia.
    Np. nikt na całym świecie nie robi tak dobrych pierogów, jak moja teściowa.
    Nie ma wyjścia. Ona musi żyć wiecznie, bo inaczej - co będzie???
    Miłego dnia.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wyglądają :) Zostało coś - jeśli tak, to ja poproszę chociaż to małe kółeczko

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka - ja mam po babci tzw. ciągoty do gotowania:) Babcia to Guru sztuki kulinarnej:)
    kulinarne-smaki - nie ma już, ale to argument żeby znowu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oponka, ach oponki... sa apetyczne i skusze sie na kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam oponki:) to smak mojego dzieciństwa:) ...a Olek prezentuje się rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oponki właśnie usmażone - pyszne ! to mój smak dzieciństwa :)) Moim dzieciom także bardzo smakują. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - a moje oponki z dzieciństwa były inne:) Bardziej twarde:)

      Usuń
  8. Wlasnie zrobilam. Sa pyszne!!! Bardzo delikatne. Jedyna rzecz to zrobily mi sie brazowe 'farfocle' :) przy smazeniu..zupelnie nie wiem dlaczego..czyzby z sera??? Smakowo PYSZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kojarzę farfocli, ale prawdopodobnie to właśnie ser:) Cieszę się, że smakują:)

      Usuń
  9. jaka maka tortowa ?

    OdpowiedzUsuń