Jak karnawał to karnawał:)
Na bal żaden się nie wybieram więc chociaż w ten sposób "baluję":)
Oponki to lek na chandrę w zimowe wieczory.
Nigdy nie robiłam ich latem, ale myślę, że tak wtedy nie smakują:)
W każdym razie nam smakowały bardzo i szybciutko zniknęły.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250 g mąki
- pół łyżeczki sody
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do posypywania
Z powyższych składników zagnieść ciasto (twaróg można wcześniej zmielić, ale nie jest to konieczne). Jeśli zbyt mocno się klei dosypać trochę mąki. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około 5 mm placek. Szklanką wykrawać koła a małym kieliszkiem w kołach wykrawać dziurki.
Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoto.
My pozostawiamy małe kółeczka i też je smażymy bo lubimy takie mini pączki:).
Usmażone oponki kłaść na pergaminie w celu odsączenia tłuszczu.
Ostudzone posypywać cukrem pudrem.
Olek tegoroczny bal przebierańców ma już za sobą:)
Zdjęcie zrobiła Majka - koleżanka z klasy.
A na zajecia z karate nie chce chodzic?;)
OdpowiedzUsuńNa razie nie:)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńEkstra Ci to wyszło - wygląda wspaniale!
To takie miłe, jak się kultywuje kulinarne tradycje. Ja ich nie przejęłam (mnóstwa potraw i wypieków mojej mamy i teściowej nie potrafię sporządzić)i trochę mi smutno, że one wszystkie kiedyś znikną z mojego otoczenia.
Np. nikt na całym świecie nie robi tak dobrych pierogów, jak moja teściowa.
Nie ma wyjścia. Ona musi żyć wiecznie, bo inaczej - co będzie???
Miłego dnia.:)
smakowicie wyglądają :) Zostało coś - jeśli tak, to ja poproszę chociaż to małe kółeczko
OdpowiedzUsuńLekka - ja mam po babci tzw. ciągoty do gotowania:) Babcia to Guru sztuki kulinarnej:)
OdpowiedzUsuńkulinarne-smaki - nie ma już, ale to argument żeby znowu zrobić:)
oponka, ach oponki... sa apetyczne i skusze sie na kilka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam oponki:) to smak mojego dzieciństwa:) ...a Olek prezentuje się rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńOponki właśnie usmażone - pyszne ! to mój smak dzieciństwa :)) Moim dzieciom także bardzo smakują. Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - a moje oponki z dzieciństwa były inne:) Bardziej twarde:)
UsuńWlasnie zrobilam. Sa pyszne!!! Bardzo delikatne. Jedyna rzecz to zrobily mi sie brazowe 'farfocle' :) przy smazeniu..zupelnie nie wiem dlaczego..czyzby z sera??? Smakowo PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńNie kojarzę farfocli, ale prawdopodobnie to właśnie ser:) Cieszę się, że smakują:)
Usuńjaka maka tortowa ?
OdpowiedzUsuńMoże być tortowa.
Usuń