07:44

Sałatka z burakami

Często ostatnio jadamy czerwone buraczki. 
Zasmażane troszkę mi się już znudziły więc postanowiłam nieco je orzeźwić i podać w formie sałatki. 
Super wyszło. Proste w formie a jakie pyszne. 
A i kolory oko cieszą:) 


Składniki:

  • 10 małych czerwonych buraków
  • 2 ogórki konserwowe (lub jeszcze lepiej kiszone, ale akurat nie miałam)
  • mały por
  • słodkie, soczyste jabłko
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • liść laurowy
Buraki dokładnie wymyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Ostudzić i obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Jabłko (obrane ze skórki) i ogórki również pokroić w kostkę. Składniki wymieszać, dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem odstawić na minimum pół godziny żeby się smaki "przegryzły":)

8 komentarzy:

  1. U mnie też mają wzięcie buraczki pod różnymi postaciami... W takiej też są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przegryzanie się-najbardziej tajemniczy proces chemiczny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna salatka z burakow:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolory są niesamowite. fajna propozycja wykorzystania buraczków

    OdpowiedzUsuń
  5. sałatkę z buraczków to ja zawsze i chętnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa ta sałatka. ja buraczków za często nie jadam, ale lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię sałatki z buraczkami

    OdpowiedzUsuń