17:28

Musaka

Musaka - jedni twierdzą, że pochodzi z Turcji, inni, że jej ojczyzną jest Grecja. Przejrzałam wiele przepisów i z musaką jest jak z polskim bigosem, istnieje wiele jej odmian.
Ja wybrałam to, co najbardziej mi w tych przepisach odpowiadało i stworzyłam "naszą musakę". 
Mój mąż jest bardzo miłym człowiekiem i z reguły chwali dania, które przygotowuję, ale powiem Wam szczerze, że tym razem wpadł w zachwyt:). Podkreślany wielokrotnie:). Było mi niezmiernie miło z tego powodu i wiem, że teraz musaka będzie częstym gościem na naszym stole. 
I nawet Olek nie pogardził (ale większość bakłażana musiała zostać usunięta).
Mąż twierdzi, że musaka świetnie się skomponowała z lekkim winem reńskim, ale tego już Wam nie potwierdzę. W każdym razie wyglądał na bardzo zadowolonego z konsumpcji:).


Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 pomidory
  • 6 dużych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 100 g  żółtego sera 
  • oliwa
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • cynamon, gałka muszkatołowa, chili, oregano, sól
Pozachwycać się pięknem bakłażanów i umyć je:).
Pokroić na plastry grubości ok. 5 mm, posolić i odstawić, żeby puściły sok.
Bakłażany odsączyć z soku (ja położyłam je na sitku i sok sobie swobodnie wyciekł) i podsmażyć z obu stron na oliwie. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach), a następnie połowę usmażonych bakłażanów.
Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i posiekanego w plasterki czosnku. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą, chili i oregano. 
Mięso wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę i na tym ułożyć drugą część smażonych bakłażanów.
Posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
Całość zalać sosem beszamelowym (4 łyżki masła roztopić i dodać 4 łyżki mąki, zalać 3 szklankami mleka i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu - często mieszać). Przyprawić cynamonem, gałką muszkatołową i solą. 
Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 




17 komentarzy:

  1. Mniam. Co mogę więcej powiedzieć - uwielbiam musakę, które nawet w odchudzonej wersji jest smaczna.:) Zapewne nie tak bardzo, jak ta, ale w końcu najważniejsze, że jest.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bakłażana w każdej postaci. Musaki nigdy nie robiłam, ale na pewno to nadrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, że jeszcze jej ani nie jadłam, ani nie robiłam? trzeba to zmienić ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam aferę o Musakę, że niby u pani Gessler to, co jest podawane pod nazwą musaki w ogóle nią nie jest. Tak mi się skojarzyło z tymi modyfikacjami, bo dla nas, polaków, prawdziwa musaka raczej nie ma smaku i jest podobno mdła - nie wiem. Nie jadłam oryginalnej i nawet we własnej kuchni nie próbowałam jej zrobić - a szkoda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka - podzielam Twój stosunek do musaki:)
    Lashqueen - polecam:)
    Paula - koniecznie:)
    Arven - my też po programie p. Gesslerowej byliśmy zaintrygowani musaką, mdła nie była, ale myślę,że posmak cynamonu sprawił, że tą grecką trochę przypominała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja przyłączę się do koleżanki wyżej, też nie jadłam, nie wiem jak to smakuje.. ale w końcu będę musiała się skusić i upichcić ;-D

    Pozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bakłażany! Mniam! W tamtym roku jadłam je często - to były czasy... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, bardzo lubię musakę, ale muszę się przyznać, że sama jeszcze jej nie robiłam. Zawsze się wpraszam na nią w gości do takiej jednej zaprzyjaźnionej kucharki ;)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musaka to jedno z moich najbardziej ulubionych dań - robiłam w najróżniejszych wersjach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ważne skąd jest grunt że jest pysznaaaa

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, skąd Ty masz tyle czasu i pomysłów?

    Musaki nigdy nie jadłam - teraz wiem, gdzie szukać sprawdzonego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm, aż mi się pobyt na Krecie przypomniał. Musaka jest przepyszna :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  13. Musaki jeszcze nie jadłam, ale ten kierunek smakowy bardzo mi pasuje. Zaskoczył mnie dodatek cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sisters4cooking - ja też:)
    Ewa - skuś się koniecznie:)
    Mollisia - bakłażany są super - to fakt:)
    Eve - ale masz dobrze:)
    Hania-Kasia - musaka daje możliwości do zmiany składników - taki "wdzięk zapiekanki":)
    Kulinarne-smaki - pewnie:)
    Kubełek Smakowy - pomysły to różnie a czas...a nie wiem:), jakoś tak wychodzi:) - rodzina dobrze współpracuje i mogę się w kuchni wyżyc:)
    Mopswkuchni - na Krecie jeszcze nie byłam, ale nie ma to jak taka potrawa w oryginale:)
    Olu - cynamon się tu świetnie odnajduje bo jest w towarzystwie swojej dobrej przyjaciółki gałki muszkatołowej:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musaka - pyszna ! dzieci zjadły wszystko. Ja bakłażana bardzo lubię, a dzieci myślały że jadły cukinię :) Smakowało. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - i póki co nie wyprowadzaj ich z błędu, że to nie cukinia:) Cieszę się, że smakowało.

      Usuń