09:56

Łabędzi puch - ciasto kokosowe

ciasto kokosowe

Ciasto "łabędzi puch" jest bardzo mocno kokosowe. 
Takiego właśnie szukałam na prośbę syna. 
Miało nie mieć czekolady (tak jak to), więc udało mi się upiec ciasto zdaniem zamawiającego - idealne!
Jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne i wbrew pozorom proste w przygotowaniu. 

Składniki biszkopt:

  •  5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Szczegóły upieczenia idealnego biszkoptu znajdziesz tutaj (klik). Upieczony i ostudzony biszkopt przeciąć na dwie warstwy. 



Masa kokosowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 bułki kajzerki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
Do garnka wlać mleko i wrzucić pokruszoną bułkę. Całość zmiksować. Dodać cukier i wiórki kokosowe, i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż osiągnie konsystencję budyniu. Ostudzić. 
Masło ubić mikserem. Dodawać małymi porcjami ostudzoną masę kokosową i mieszać dalej mikserem do osiągnięcia gładkiej masy. 

Dodatki:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 100 g wiórków kokosowych + łyżka masła + 3 łyżki cukru
  • poncz: pół szklanki przegotowanej wody + 2 łyżki soku z cytryny (w wersji "dla dorosłych" można dodać np. likier kokosowy)
Na patelni podgrzać łyżkę masła, 3 łyżki cukru i wiórki. Mieszać, aż posypka lekko się zarumieni (bardzo lekko). Ostudzić. 

Złożyć ciasto:

 - biszkopt (nasączyć połową ponczu)
 - dżem 
 - 2/3 masy kokosowej
 - biszkopt (nasączyć połową ponczu)
 - 1/3 masy kokosowej
 - kokosowa posypka

Ciasto wstawić do lodówki na min. 3 godziny. 

Jeżeli wolisz ciasto kokosowe z tradycyjnym kremem budyniowym to zajrzyj tutaj


7 komentarzy:

  1. Jest tu wszystko, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wygląda jak puch :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokos:) ... świetne to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię pierwszy raz :) zobaczymy co wyjdzie :) i co moi milusińcy na to ciasto powiedzą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszło rewelacyjne, niezemsko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie jest :) Cieszę się, że smakuje :)

      Usuń
  6. Też zrobiłam, niebo w gębie :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń