Ciasto "łabędzi puch" jest bardzo mocno kokosowe.
Takiego właśnie szukałam na prośbę syna.
Miało nie mieć czekolady (tak jak to), więc udało mi się upiec ciasto zdaniem zamawiającego - idealne!
Jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne i wbrew pozorom proste w przygotowaniu.
Składniki biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Szczegóły upieczenia idealnego biszkoptu znajdziesz tutaj (klik). Upieczony i ostudzony biszkopt przeciąć na dwie warstwy.
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 bułki kajzerki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
Do garnka wlać mleko i wrzucić pokruszoną bułkę. Całość zmiksować. Dodać cukier i wiórki kokosowe, i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż osiągnie konsystencję budyniu. Ostudzić.
Masło ubić mikserem. Dodawać małymi porcjami ostudzoną masę kokosową i mieszać dalej mikserem do osiągnięcia gładkiej masy.
Dodatki:
- dżem z czarnej porzeczki
- 100 g wiórków kokosowych + łyżka masła + 3 łyżki cukru
- poncz: pół szklanki przegotowanej wody + 2 łyżki soku z cytryny (w wersji "dla dorosłych" można dodać np. likier kokosowy)
Na patelni podgrzać łyżkę masła, 3 łyżki cukru i wiórki. Mieszać, aż posypka lekko się zarumieni (bardzo lekko). Ostudzić.
Złożyć ciasto:
- biszkopt (nasączyć połową ponczu)
- dżem
- 2/3 masy kokosowej
- biszkopt (nasączyć połową ponczu)
- 1/3 masy kokosowej
- kokosowa posypka
Ciasto wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
Jeżeli wolisz ciasto kokosowe z tradycyjnym kremem budyniowym to zajrzyj tutaj.
Jest tu wszystko, co lubię :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda jak puch :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos:) ... świetne to ciacho:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię pierwszy raz :) zobaczymy co wyjdzie :) i co moi milusińcy na to ciasto powiedzą :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło rewelacyjne, niezemsko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie jest :) Cieszę się, że smakuje :)
UsuńTeż zrobiłam, niebo w gębie :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuń