08:00

Makaron capunti z sosem z radicchio i orzechów


Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na danie dla odważnych, a konkretnie to dla lubiących gorzkie klimaty w kuchni. 
Przyznam się, że ja wielką fanką radicchio nie jestem, ale jako że należę do odważnych to zdecydowałam się na przygotowanie tego dania ;)
Zjadłam i przyznaję, że całkiem mi smakowało. Gorzkość radicchio łagodnieje w połączeniu z serem ricotta i orzechami. Wyszła bardzo ciekawa w smaku potrawa.  
Do przygotowania tego dania użyłam makaronu capunti. 

Składniki:

  • 1 male radicchio
  • 200 g ricotty (dałam 250 g)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 60 ml wina białego wytrawnego
  • 20 g parmezanu + 2 łyżki do posypania
  • 6-7 łyżek oliwy 
  • sol i pieprz


Radicchio poszatkować (najlepiej odciąć jak najwięcej białych części, bo są najbardziej gorzkie). 
Na patelni polanej oliwą z oliwek poddusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać radicchio, doprawić do smaku solą. Polać winem i odczekać aż wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować blenderem z orzechami włoskimi, dodać ricottę i starty parmezan. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem radicchio-orzechowym. Posypać parmezanem.

Zapraszam do obejrzenia makaronu z radicchio przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii



4 komentarze:

  1. Aniu,
    pyszna propozycja!
    Niestety z orzechów rezygnuję (alergia) , ale reszta mlask mlask...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - bez orzechów nie da rady, ale na coś można zawsze zamienić :)

      Usuń
  2. Ciekawe czy posmakowałby mi ten makaron?:) Wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - jeśli nie masz nic do gorzkiego smaku :)

      Usuń