Strucla drożdżowa z serem i kruszonką.
Najlepsza jeszcze trochę ciepła.
Z podanej porcji wychodzą dwie sporych rozmiarów strucle, ale tempo znikania jest wręcz niewiarygodne, więc proponuję pozostać przy tej ilości.
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki pszennej*
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
- ok. 1/2 szklanki letniego mleka
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
*szklanka 250 ml
Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto (wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po upływie tego czasu podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt (ciasto może wymagać podsypywania mąką).
Składniki nadzienia:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
Podane składniki wymieszać dokładnie ze sobą. Twaróg można, ale nie trzeba zmielić (ja nie mielę).
Na każdy z prostokątów wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować. Zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód.
Strucle odstawić do wyrośnięcia. Około 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Podane składniki rozcierać rękami do momentu powstania kruszonki.
Wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut.
Aniu obłędne są te strucle:) Bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je piekę , przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSernik jest rewelacyjny!!!!Pierwszy raz go pieklam i sukces! Dziekuje za wspanialy przepis Aniu. Zostawie go na zawsze:-))
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę! :)
UsuńWlasnie upieklam,przepis super☺
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłam sztrucla... Mam zakalec pod twarogiem i nie wiem gdzie popełniłam błąd. Góra i twaróg są super w smaku...
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć. Może za słabo wyrósł przed pieczeniem albo nadzienie było zbyt mokre.
Usuń