19:46

Strucla drożdżowa z serem


Strucla drożdżowa z serem i kruszonką.
Najlepsza jeszcze trochę ciepła. 
Z podanej porcji wychodzą dwie sporych rozmiarów strucle, ale tempo znikania jest wręcz niewiarygodne, więc proponuję pozostać przy tej ilości. 

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej* 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • ok. 1/2 szklanki letniego mleka
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli

*szklanka 250 ml

Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto (wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  
Po upływie tego czasu podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt (ciasto może wymagać podsypywania mąką). 

Składniki nadzienia:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru

Podane składniki wymieszać dokładnie ze sobą. Twaróg można, ale nie trzeba zmielić (ja nie mielę). 


Na każdy z prostokątów wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować. Zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód. 
Strucle odstawić do wyrośnięcia. Około 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. 

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2  łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
Podane składniki rozcierać rękami do momentu powstania kruszonki. 

Wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut. 





5 komentarzy:

  1. Aniu obłędne są te strucle:) Bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je piekę , przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik jest rewelacyjny!!!!Pierwszy raz go pieklam i sukces! Dziekuje za wspanialy przepis Aniu. Zostawie go na zawsze:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie upieklam,przepis super☺

    OdpowiedzUsuń