piątek, 29 maja 2015

Ciasteczka pieczarki. Basia i wyprawa do lasu.

Basia i wyprawa do lasu
Pieczenie ciasteczek jest tak samo uzależniające jak czytanie książek. 
A może odwrotnie?
W każdym razie przy okazji lektury kolejnej książki dla dzieci, upiekłam kolejne ciasteczka :)

Do naszych rąk trafił przedpremierowy egzemplarz "Basia i wyprawa do lasu". 
Został wręcz "połknięty" przez rodzinę, bo Basię to nawet mój mąż lubi dziewczynkom poczytać. 
Tym razem rodzina Basi wybiera się do lasu. Głównie w celu grzybobrania, ale jak to z grzybami bywa, raz się je znajduje, a raz nie. 
Za to jedno jest pewne: las kryje w sobie nieskończenie wielką liczbę atrakcji i jest wspaniałym miejscem dla młodych odkrywców. 
I wszystko jest w nim wspaniałe i interesujące, no... może poza kąsającymi owadami. 
Szczegółów oczywiście nie będę zdradzać, żeby nie psuć Wam zabawy, ale zachęcam do lektury.
Zofia Stanecka (autorka Basi) nadal w świetnej formie i my nie możemy się już doczekać kolejnej części. 

 "Basia i wyprawa do lasu" została wydana we współpracy z Lasami Państwowymi. 
Premiera książki: 3 czerwca 2015 r. 



A mi się przy okazji lektury i tematu grzybobranie, przypomniały się ciasteczka w kształcie pieczarek i postanowiłam je wreszcie upiec. Wyszły bardzo smaczne. Coś między biszkoptem a ciastem piaskowym. 
Miny rodziny na widok takich pieczarek - bezcenne :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • butelka np. po wodzie mineralnej
Wszystkie składniki (za wyjątkiem kakao) zmiksować ze sobą. Ciasto nie powinno się kleić - w razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Z ciasta uformować kulę i schłodzić 15-20 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Szyjkę butelki zamoczyć w kakao i wcisnąć ją w kulkę ciasta tworząc kształt pieczarki. Powstałe w ten sposób grzyby układać kapeluszem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. 



7 komentarzy:

  1. Czy ciastka można dłużej przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Manuela - myślę, że tak, ale w szczelnym zamknięciu. U nas dotrwały tylko do następnego dnia - syn twierdził, że są jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu.

      Usuń
  2. Aniu świetne, a Basi nie znamy .... jeszcze:). Ciasteczka warte spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to musi Lili koniecznie poznać :) Ostrzegam: Basia, tak jak ciasteczka, jest bardzo uzależniająca :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.