Spaghetti w sosie jabłkowym to kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta!, którą przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania.
Dodatek anyżu, świeżego imbiru, cytryny i cynamonu sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne. Wręcz zaskakująco.
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti
- 4 jabłka (użyłam słodkich)
- 60 g masła
- 1 średnia cebula
- kawałek świeżego imbiru (kostka ok. 1,5 cm)
- 1 łyżeczka ziaren anyżu (dałam mniej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g śmietany 12%
- sól, pieprz
- 1/2 cytryny
- parmezan do posypania po wierzchu
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, polać sokiem z połowy cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać jabłka i dusić do momentu aż będą rozgotowane na papkę (w trakcie można podlać odrobiną wody, jeśli całość zacznie przywierać do garnka). Dodać sól, pieprz, cynamon, skórkę startą z cytryny oraz anyż i imbir (starty na drobnych oczkach). Na końcu połączyć ze śmietaną.
Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać posypany parmezanem.
Zapraszam do obejrzenia spaghetti z sosem jabłkowym przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Bardzo mi się podoba Wasze przełamywanie smaków :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja smakowa. Chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńCzytając tytuł przepisu myślałam, że będzie na słodko ... a tu niespodzianka:)
OdpowiedzUsuń