Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na bakłażany faszerowane makaronem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Farsz jest bardzo aromatyczny, a samo danie może być świetną przystawką, a nawet daniem głównym.
Składniki:
Składniki:
- 2 bakłażany
- 100 g makaronu (u mnie kolanka)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mozzarella
- 5 gałązek natki pietruszki
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz
- do polania po wierzchu: 8 łyżek przecieru pomidorowego i natka pietruszki
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Bakłażanom odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę.
Natkę pietruszki posiekać.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Po 5 minutach dodać miąższ bakłażana i natkę pietruszki, Dusić na małym ogniu przez 10 minut - podlać odrobiną wody.
Dodać przecier pomidorowy i doprawić solą oraz pieprzem.
Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem i mozzarellą. Nadzieniem uzupełnić połówki bakłażanów.
Wierzch każdej polać przecierem i posypać posiekaną natką.
Zapiekać w temp. 180 stopni około 20 minut.
Zajrzycie też do Aleksandry i jej zapiekanych bakłażanów (klik).
Wszystkich miłośników makaronu zapraszam również do udziału w trwającym na blogu konkursie (klik).Bakłażanom odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę.
Natkę pietruszki posiekać.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Po 5 minutach dodać miąższ bakłażana i natkę pietruszki, Dusić na małym ogniu przez 10 minut - podlać odrobiną wody.
Dodać przecier pomidorowy i doprawić solą oraz pieprzem.
Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem i mozzarellą. Nadzieniem uzupełnić połówki bakłażanów.
Wierzch każdej polać przecierem i posypać posiekaną natką.
Zapiekać w temp. 180 stopni około 20 minut.
Zajrzycie też do Aleksandry i jej zapiekanych bakłażanów (klik).
Mniam :D Mnie bardzo smakowalo :D
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na wiosenny obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńNie jestem wielbicielką bakłażana, ale bardzo podoba mi sie farsz:)
OdpowiedzUsuń