07:54

Zielone naleśniki

naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem są wspaniałym urozmaiceniem jadłospisu. 
Miny moich dzieci, kiedy je zobaczyły po raz pierwszy - bezcenne. 
Naleśniki są smaczne same w sobie, ale można je podać z dowolnymi dodatkami. Zarówno na słodko, jak i na słono. 
Czy czuć szpinak? Tak, czuć. Delikatnie. Zdecydowanie poleciłabym takie zielone naleśniki osobom z urazem do szpinaku - w tej wersji można go pokochać. 

Składniki (na około 15 sztuk):

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej
  • 1/3 łyżeczki soli

Szpinak dokładnie umyć. Zmiksować go z wodą (najlepiej użyć w tym celu blendera, zresztą całość można wymieszać przy jego użyciu). Dodać jajka, mąkę, mleko, 2 łyżki oleju i sól. Kiedy ciasto będzie gładkie, odstawić je na min. 15 minut. 
Naleśniki smażyć z obu stron - bez tłuszczu lub na patelni lekko wysmarowanej olejem. 
Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Inne naleśnikowe przepisy znajdziesz tutaj (klik).

2 komentarze:

  1. Ja tam urazów nie mam, a szpinak kocham:) .... cudowne naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mają zjawiskowy kolor, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń